Objavljeno: 21.8.2003

Sun načrtuje procesorje z več jedri

Podjetje Sun za naslednje leto načrtuje predstavitev mikroprocesorjev nove družine >>h series<<, ki vsebujejo dve jedri. Pri tem je zanimivo, da novi procesorji z delovnim imenom Gemini ne bodo temeljili na jedru današnjih procesorjev UltraSparc III, temveč na starejših jedrih modelov UltraSparc II, ki jih je Sun nehal razvijati leta 1999. Razlog Za tako odločitev je predvsem ve dejstvu, da so s takim jedri procesorji lahko energijsko zelo varčni, kar je skupaj z majhno stopnjo segrevanja predpogoj za učinkovito uporabo v strežniških rezinah, na katere Sun pravzaprav cilja z novo generacijo procesorjev.

Procesorji Gemini bodo torej vsebovali po dve jedri, od katerih bo vsako lahko naenkrat obdelovalo po eno nit, v okviru te pa po štiri ukaze sočasno. Pri Sunu pa že predvidevajo naslednjo generacijo za projektom Gemini, kjer bi procesor z delovnim imenom Niagara vseboval osem jeder in tako hkrati obdeloval 32 ukazov. Tak pristop naj bi Sun omogočal znatno hitrejše obdelave podatkov, kot v primerjavi z drugimi sistemi, kot je Intelova hipernitnost.

V Sunovem primeru dodatno jedro poveča zmogljivost za 80% do 90%, Intelova pa le okoli 10% do 30%. Prvi procesorji Gemini bodo delovali s takti od 900 MHz do 1,2 GHz, vsako jedro pa bo imelo 512 KB velik predpomnilnik L2. Izdelani bodo v razmeroma običajni 130-nanometrski arhitekturi, kar je tudi omogočilo, da bodo nared če v dve letih od začetka razvoja.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji