Objavljeno: 24.9.2003

Sun napoveduje revolucijo

Družba Sun, ki se v zadnjem času močno trudi obuditi razmeroma slabo prodajo svojih izdelkov, ima morda v rokah revolucionarno tehnologijo, s katero naj bi prenos podatkov v računalnikih pohitrili za 60 do 100-krat. V laboratoriju so namreč razvili nov način povezovanja čipov, ki se navezujejo drug na drugega in zato ne potrebujejo osnovnih plošč za delovanje. Prav te pa so danes glavna ovira za doseganje (zanesljivih) večjih hitrosti prenosa podatkov.

Nova tehnologija je razvita na podlagi zamisli Sunovega podpredsednika Ivana E. Sutherlanda, ki je znan tudi kot ustanovitelj družbe Evans & Sutherland, nekdanjega vodilnega proizvajalca grafičnih procesorjev. V laboratorijih so z novim načinom prenosa podatkov dosegli hitrosti 21,6 Gb/s med dvema čipoma, kar je precej več od danes dosegljivih hitrosti komunikacije med čipi, večinoma merjenih v Mb/s. Dosežene hitrosti niso več daleč od danes dosegljivih hitrosti v samih čipih, saj ima na primer najhitrejši Pentium 4 notranjo komunikacijo reda 50 Gb/s. Pri Sunu pa menijo, da bi lahko s tehnologijo dosegli hitrosti kar okoli 1 Tb/s ali stokrat več kot danes.

Glavni razlog za večje prenosne hitrosti leži v velikosti in izvedbi povezav. Sun je uspel povezovalne elemente iz današnjih 25 do 100 mikronov spraviti na samo nekaj mikronov, kljub temu pa so ohranili stabilnost povezave in kakovostno komunikacijo. Tal način povezave ne zahteva ustreznih podnožij in komunikacijskih poti po vezani plošči. Poleg večjih hitrosti pa taki čipi porabijo tudi precej manj energije za delovanje, saj jo je potrebno manj za samo komunikacijo z drugimi elementi.

Sun je novo tehnologijo razvil v okviru projekta, ki ga izvaja za ameriško vojsko (razvoj novega super računalnika), vendar menijo, da bi lahko dosegli uporabo tehnologije tudi v civilne namene. Čeprav bo moral Sun uspešnost nove zamisli šele dokazati, so julija dobili podporo agencije DARPA, kar jim med drugim zagotavlja sredstva za nadaljnji razvoj. Analitiki menijo, da bi uspeh družbe Sun močno izboljšal položaj podjetja, predvsem pa ga izpostavil glede na druge ponudnike visokih tehnologij.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji