Objavljeno: 19.10.2001

Sun napoveduje vojno testu TPC

Vprašanje vrednotenja in merjenja zmogljivosti računalniških sistemov je kamen spotike že samih začetkov računalništva. Mnenja o ustreznosti merilnih metod se pogosto krešejo med zagovorniki te ali druge tehnologije. V zadnjih letih je na področju vrednotenja zmogljivosti strežnikov veljalo, da je še najbližje oceni zmogljivosti skupina testov organizacije Transaction Processing Council (TPC), čeprav je vedno kdo imel kaj za pripomniti k temu.

Sun pa se je odločil, da bo temu temelju zdaj napovedal vojno. Ob objavi novega strežnika Sun Fire 15000, ki je odslej najzmogljivejši Sunov sitem, so se odločili, da vrednosti TPC za novi računalnik ne bodo objavili. Namesto tega stavijo na meritve zmogljivosti z resničnimi programi, kot so paketi SAP, Oracle, PeopleSoft in drugi. Za ta korak so se odločili zato, ker ne verjamejo več v sintetične teste, kot je TPC, saj ti lahko pogosto dajo drugačno sliko, kot zmogljivost pri dejanski rabi. V zadnjem času se na vodilnih mestih te lestvice nahajajo sistemi z Intelovo arhitekturo in Microsoftovimi izdelki.

Testu TPC so v preteklosti že mnogi zmanjševali pomen, toda Sun je vendrle prvi, ki se je odločil, da ga ne bo upošteval več. Sun se je odločil za korak kljub dejstvu, da je organizacija TPC povsem neodvisno telo, ki jo sestavlja 25 proizvajalcev računalniške opreme. Za večino uporabnikov to vendarle ne pomeni dosti, saj je previdnost ob tolmačenju meritev TPC veljala že doslej.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji