Objavljeno: 2.6.2004

Sun Network Computer '04 Q2

Sun nadaljuje s strategijo objav novih izdelkov in storitev v četrtletnih intervalih, kupce pa namerava pridobiti predvsem z novimi prodajnimi in licenčnimi modeli. Po tem, ko so pred nekaj meseci uvedli nov sistem licenčnine v obliki mesečnih oziroma letnih najemnin na področju programske opreme, se Sun pripravlja za podoben korak tudi na področju strojne opreme. Prva storitev v obliki najemniških pogodb bo najem pomnilniških sistemov StorEdge, za katere bo treba odšteti med 1,95 in 2,5 dolarja na GB na mesec. Kupci bodo lahko k temu dodali tudi različne storitve s področja upravljanja pomnilniških sistemov in podatkov na njih. Napovedujejo tudi, da bodo ponudbo kasneje razširili tudi na izbrane strežniške sisteme. Skupno ima Sun že okoli 100 storitev, ki jih ponuja v obliki najemnih pogodb.

Sun je tudi prenovil svoj namizni operacijski sistem Java Dekstop System, ki v drugi različici prinaša boljša orodja za nadzor sistema, pa tudi oddaljenih računalnikov. Povsem nov je tudi sistem za samodejno nameščanje posodobitev operacijskega sistema, ki je tako kot doslej zasnovan na SuSE Linuxu, prav tako pa se na ta način posodabljajo vgrajeni programi, kot je pisarniška zbirka StarOffice in spletni brskalnik Mozilla. Paket je do konca leta še vedno na voljo za 50 dolarjev letno, kar vključuje vse nadgradnje.

Sun išče nove priložnosti tudi v ponudbi strežniških programskih izdelkov, ki so zbrani v okviru paketa Java Enterprise System. Po novem imajo posebno ponudbo za vladne in državne ustanove, zlasti v državah z manjšo kupno močjo. Namesto cene 100 dolarjev letno na zaposlenega tako nudijo model, kjer kvalificirane ustanove lahko najamejo rešitve za ceno od 33 centov do 1,95 dolarja, toda ne na uporabnika, temveč državljana. Ta način licenciranja je zanimiv zlasti za rešitve, ki so namenjeni širši javnosti, kot so dveri za javno upravo in podobno.

Med novimi tehnologijami najdemo nov datotečni sistem Dynamic File System, v katerem so precej povečali zmogljivost, pa tudi varnost in zanesljivost delovanja. Na voljo pa bo konec leta v novi različici operacijskega sistema Solaris 10, nudil pa bo kar drastično večji pomnilniški prostor (za dejavnik 16 milijard) v primerjavi z današnjim sistemi. Deloval bo na virtualnih pomnilniških sistemih, torej neodvisno od strojne opreme, pomembna značilnost pa so tehnologije za samodejno upravljanje. Sistem bo tako nenehno prebiral podatke in v primeru napake iz varnostne kopije ali zrcale slike samodejno obnovil podatke.

Pri Sunu so sicer spregovorili še o razpredenem računalništvu in novi nadzorni konzoli N1 Grid Console, ki omogoča upravljanje nožice računalnikov prek enega sistema, novem paketi Java System RFID, ki omogoča vključevanje podatkov iz elektronskih oznak v poslovne sisteme ter o novih rešitvah za nadzor identitete uporabnikov v spletnih storitvah.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji