Objavljeno: 17.9.2003

Sun Network Computing 03 -- vse za 100$ na uporabnika

V San Franciscu je podjetje Sun priredilo svojo vsakoletno srečanje z uporabniki, na katerem je tokrat razkrilo podrobnosti okoli nekaterih dolgo pričakovanih izdelkov - novega cenovnega modela za strežniške izdelke in Sunovega vstopa na področje namiznih računalnikov.

V prvem primeru gre za projekt Orion, s katerim želi Sun precej poenostaviti prodajo in distribucijo svojih strežniških izdelkov. Java Enterprise Edition - kot je dokončno ime projekta Orion - je paket Sunovih programskih izdelkov, ki vključuje skoraj vse strežniške izdelke (razen nekaterih največjih), vključno z operacijskim sistemom, programskim in spletnim strežnikom, imeniškim strežnikom, strežnikom za elektronsko pošto in tako dalje.

Najpomembnejši korak naprej pa je narejen na licenčnem področju. Sun vse svoje strežniške izdelke ponuja v obliki četrtletnih posodobitev in nadgradenj za ceno 100 dolarjev na uporabnika na leto. Za dodatnih 10 dolarjev na uporabnika na leto stranka dobi tudi podporo 24 ur na dan, sam izdelek pa bo na voljo v novembru za okolja x86 in Sparc. Sun bo še naprej prodajal tudi ločene izdelke, kjer se na licenčnem in cenovnem področju ni nič spremenilo.

Stranke imajo zatorej preprost cenovni model, ki ga lahko aplicirajo na svoje podjetje ali drugo organizacijo, pri tem pa imajo pravice do uporabe vseh strežniških izdelkov, neodvisno od števila strežnikov in drugih pogojev. Nekaj razlik je le za stranke, ki nimajo jasno definiranih uporabnikov (internetni ponudniki,...). Gre torej za neke vrste najem oziroma dolgoročno pogodbo, kjer stranka družbi Sun plačuje licenčnino po uporabi, kar se zdi mnogim bolj pošteno, predvsem pa bolj enostavno.

Nekateri analitiki so kljub temu skeptični. Večinoma so mnenja, da bo Sunova ponudba zanimiva predvsem za obstoječe stranke, ki že imajo Sunovo programsko opremo, zlasti pa za tiste, ki bi želeli implementirati ob sedanjih še druge izdelke. Analitiki so precej bolj previdni, ko gre za stranke, ki že imajo neko drugo programsko infrastrukturo. Po njihovem mnenju bodo le redki presedlali zgolj zaradi enostavnejše in predvidljivejše licenčne sheme. Vsi pa so si edini, da bo zelo zanimivo spremljati, kako bosta na Sunov izziv reagirala IBM in Bea, ki bosta morala očitno prilagoditi svojo ponudbo.

Java Enterprise Edition pa ni edina novost družbe Sun na konferenci. Morda še večje pričakovanja so imel nekateri nad projektom Mad Hatter, napovedanim Sunovim vstopom na področje osebnih računalnikov in programske opreme, kjer kraljuje Microsoft. Zdaj je jasno, da se končni izdelek imenuje Java Dekstop System in vključuje različico Linuxa, grafični uporabniški vmesnik Gnome, spletni brskalnik Mozilla, pisarniški paket StarOffice in niz drugih odprtokodnih izdelkov. Tudi v tem primeru je cena 100 dolarjev na uporabnika na leto (z obljubljenimi nadgradnjami, ki so že vštete v ceno).

Kdor pa je pričakoval, da bo Sun ob tem predstavil tudi napovedane poceni osebne računalnike, na katerih naj bi deloval paket, bo vsekakor razočaran. Sun se je namreč skoraj zadnji hip odločil, da osebnih računalnikov (domnevno na AMD-jevi platformi) sam ne bo prodajal, tako da je Mad Hatter zgubil enega od svojih ključnih sestavnih delov. Namesto tega pri Sunu trdijo, da se pogovarjajo z nekaterimi proizvajalci, ki bodo Java Desktop System ponujali ob svojih (poceni) računalnikih. Za zdaj pa bodo paket uporabniki morali sami nameščati na računalnike.

Podoben model kot pri strežnikih in odjemalcih želijo pri Sunu uporabiti tudi na področju razvojnih izdelkov. Paket Java Studio Enterprise naj bi tako razvijalci dobili za 19 dolarjev na leto. Na koncu velja še poudariti, da pri Sunu radi slišijo na temo popustov. Javo Enterprise Edition, Javo Desktop System in Javo Studio Enterprise bo mogoče dobiti že za 155 dolarjev na uporabnika na leto, kar je lep prihranek.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji