Objavljeno: 23.9.2004

Sun Network Computing '04 Q3

Podjetje Sun se vse bolj podaja na trg sistemov s tehnologijo x86, kar so nakazali tudi na nedavni konferenci ob predstavitvi novosti za jesen 2004. Novi izvršni direktor Johnatan Schwartz je prvič javno priznal, da je Sun naredil napako, da v preteklosti ni bolj podprl Intelovo platformo, tako s strojno, kot programsko opremo. Toda pri Sunu menijo, da je zanje še vedno dovolj priložnosti, kar kažejo tudi rezultati prvega pozitivnega četrtletja po skoraj treh letih upadanja prodaje.

Sun kupce cilja predvsem z različnimi prodajnimi akcijami, s katerimi želi spodbuditi povpraševanje. Ena takih akcij so izdatni popusti (od 560 do 1250) dolarjev za kupce, ki bodo svoje strežnike s procesorji Xeon zamenjali za Sunove s procesorji Opteron. Poleg tega so se pri Sunu odločili močno podpreti svoj operacijski sistem Solaris na x86 platformi. V novi različici Solaris 10 bodo tako uporabniki lahko poganjali programe za Linux brez spremembe kode ali ponovnega prevajanja. Sun si je tudi vzel na muho družbo Red Hat, ne pa celotno skupnost Linuxa, proti kateri se ne želijo boriti. Za vsak slučaj pa so uvedli nove storitve, s katerimi prav za Linux nudijo tehnično podporo 24 ur na dan, 7 dni na teden.

Ena od odmevnih akcij družbe Sun je tudi ponudba za najem procesne moči. V kratkem bo mogoče zakupiti procesorske storitve, za kar bo treba odšteti po en dolar na procesor na uro, s tem pa želijo omogočiti najem domala superračunalniških zmogljivosti na zahtevo. V ozadju je Sunova tehnologija razpredenega računalništva (grid computing), za zdaj pa bodo storitve omejili le na ozko določena področja rabe. Zanimivo, da Sun na tem področju vidi sebe predvsem kot gostitelja storitev, medtem ko bodo same storitve in prodajo vršili partnerji.

Sun je na dogodku sicer predstavil še pomnilniški sistem StorEdge 6920, ki sodi nekako v srednji razred tovrstnih izdelkov (zmogljivost do 65 TB), novost pa so tudi prvi omrežni izdelki podjetja, omrežna stikala s podporo za strojno šifriranje SSL prometa, s čemer naj bi razbremenili tega opravila strežnike, ki so lahko namenjeni za bolj ključne naloge. Stikala so nasledstvo družbe Nauticus, ki ga je Sun kupil v začetku leta.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji