Objavljeno: 1.4.2003

Sun opušča lastno distribucijo Linuxa

Kot vse kaže, se je Sun odločil opustiti načrte za izdelavo lastne distribucije Linuxa, ki bo ključni element za proizvajalčev vstop na področje osebnih računalnikov. Sun je pred nekaj meseci namreč napovedal, da bo še letos začel s prodajo svojih osebnih računalnikov, ki bodo zasnovani na arhitekturi x86 (najbrž AMD), uporabljali pa bodo Linux.

Medtem, ko so doslej pri Sunu trdili, da bodo v ta namen razvili lastno distribucijo Linuxa, so se kot kaže zdaj premislili. Namesto tega bodo uporabili v svojih izdelkih tržno najbolj razširjene distribucije, kot sta Red Hat in SuSE. Za zdaj še niso izbrali kandidate, ki jih bodo podprli. Sun trdi, da so tržne raziskave menda pokazale, da kupci ne želijo posebne različice Linuxa, ampak si želijo nekaj čim bolj standardnega in razširjenega.

Sun ima v zadnjem času kar nekaj težav v svoji strategiji in pozicioniranju na področju operacijskih sistemov. Po nakupu družbe Cobalt Networks so tako začeli s podporo in prodajo Linuxa, ki je v lastni izvedbi del strežniške naprave LX50. Toda tam je Linux domala del strojne opreme, saj ni ločljiv od te. Na podlagi tega Linuxa naj bi kasneje Sun razvil lastno distribucijo tudi za bodoče osebne računalnike, ki naj bi bili cenovno izredno ugodni.

Prav tako so pri Sunu imeli kar nekaj težav s strategijo glede lastnega operacijskega sistema Solaris. Po tem, ko so najavili, da bodo opustili podporo za Intelovo platformo in s Solarisom podprli le procesorje SPARC, so ogorčeni uporabniki dvignili glas in podjetje je moralo preklicati svojo odločitev. Res pa je, da je število teh uporabnikov relativno majhno, zato Sun od tega nima prav velikega dobička.

S tem korakom se Sun približuje strategiji drugih podjetij, kot so IBM in Hewlett Packard, ki v svojih izdelkih uporabljajo tuje distribucije Linuxa. Res pa je, da bo imel Sun pri Linuxu kar nekaj posebnosti. Ena takih je projekt Orion, kjer bodo poleg strežniških izdelkov ponujali popolno paleto strežniških programskih paketov in razvojnih orodij, novosti pa si lahko obetamo tudi na področju licenciranja (letni najem namesto nakupa).

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji