Objavljeno: 29.5.2002

Sun predstavil StarOffice 6.0

Sun očitno namerava z novo različico paketa StarOffice Microsoftu odvzeti del tržišča pisarniških programov, katerega 95 odstotkov trenutno nadzoruje Microsoft s svojim paketom Office. StarOffice 6.0 je prva večja izboljšava tega pisarniškega paketa odkar je prešel pod Sunovo okrilje in tudi prva za katero bo treba plačati. Osnovna cena znaša 75 dolarjev, uporabnik pa s tem pridobi licenco za uporabo na petih računalnikih. Microsoftov Office stane v ZDA preko 500 dolarjev, licenca pa predvideva uporabo le na enem računalniku. Ob nakupu večjega števila licenc je torej StarOffice na voljo bistveno ceneje.

Sicer pa se StarOffice 6.0 ne razlikuje pretirano od Microsoftovega izdelka. StarOffice prav tako vsebuje urejevalnik besedil Writer, orodje za delo s preglednicami Calc, orodje za predstavitve Impress, za vektorsko grafiko Draw in orodje za delo s podatkovnimi zbirkami Base. Vsekakor je pomemben podatek, da StarOffice ne vključuje odjemalca za elektronsko pošto in vodenje osebnih podatkov, kot je Microsoftov Outlook. Po ocenah Sunovih predstavnikov ima njihov paket pisarniških programov nekje 80 odstotkov funkcionalnosti Microsoftovega paketa, vendar je cena bistveno ugodnejša, poleg tega pa je StarOffice 6.0 s številnimi filtri za uvoz in izvoz drugih zapisov povsem združljiv z Microsoftovim Officeom. Osnovni zapis vseh StarOffice dokumentov temelji na zapisu XML, kar omogoča ogled in urejanje dokumentov z vsakim orodjem, ki podpira standard XML.

Dodatna prednost StarOfficea je podpora večjemu številu operacijskih sistemov, saj deluje tako v okolju Windows (od različice 95 naprej) kot tudi na vseh distribucijah Linuxa in Sunovem Solarisu. Različico za Mac OS X še pripravljajo. StarOffice 6.0 ima isto programsko kodo kot brezplačna zbirka programov OpenOffice 1.0, vendar brezplačna različica ne vsebuje tehnične podpore in nekaterih funkcij, kot so pisave, predloge in program za delo s podatkovnimi zbirkami Base.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji