Objavljeno: 29.5.2002

Sun predstavlja Solaris 9

Sun je uradno predstavil novo različico operacijskega sistema Solaris 9, ki vsebuje čez 300 pomembnih novosti, s poudarkom na zmogljivosti in zanesljivosti delovanja ter podpori za spletno infrastrukturo in storitve. Sun bo namreč samemu operacijskemu sistemu brezplačno prilagal programski strežnik Sun One Application Server 7 v celoti združljiv s standardom J2EE 1.3, s čimer dajejo nov izziv glavnim tekmece, zlasti družbami Microsoft in IBM. Programskemu strežniku, ki ga bo mogoče uporabljati na enemu strežniku, sta pridružena spletni strežnik Sun One Web Server in posredniški strežnik Sun One Message Queue.

Sicer pa Solaris 9 vsebuje nov žurnalni datotečni sistem UFS, ki pospešuje delovanje zlasti pri podatkovnih strežnikih. Novost je tudi prenovljeni Sun Volume Manager, s katerim lahko bolj učinkovito nadzorujemo tudi največje pomnilniške sisteme, tudi do osem tisoč volumnov ali diskov. Sistem ponuja tudi lažjo nadzorljivost in vzdrževanje. Modul Solaris Flash omogoča izdelavo diskovnih slik, ki vključujejo operacijski sistem in nameščene programe, slike pa je nato mogoče preprosto namestiti na druge sisteme. Live Upgrade omogoča nadgradnje in dopolnitve sistema s popravki ter dodatki, tudi tedaj, ko na samem sistemu deluje produkcija, brez vpliva na hitrost in zanesljivost delovanja sistema. Nekoliko kasneje bodo pri Sunu ponudili tudi orodje Management Center Change Manager, ki bo omogočal samodejno namestitev sistemov in programske opreme poljubnim skupinam uporabnikom v omrežju.

Med pomembne novosti Solarisa 9 sodi peta generacija programske opreme za virtualizacijo strežniških sredstev v okviru enega sistema. S programskimi vsebovalniki (software containers) bodo uporabniki strežnikov Fire od modela V880 do 15K lahko na istem sistemu poganjali več programov in bolj učinkovito kot doslej, pri tem pa ohranili popolno neodvisnost od spodaj ležečih sredstev. Za dodelitev sredstev (procesorjev, pomnilnikov) skrbi Soaris 9 Resource Manager, ki skrbi tudi za spremljanje izrabe sistemskih sredstev v vsebovalnikih.

Novosti s področja varnosti vsebujejo novi požarni zid SunScreen 3.2, novo varno lupino Secure Shell, podporo za 128-bitno šifriranje pri uporabi protokola IPSec in sistem Kerberos 5, zaščito pred prekoračitvami medpomnilnikov ter izboljšave pri varnosti rabe skriptov. Za nenehno razpoložljivost sistema skrbi novi modul za povezavo v gruče Sun Cluster 3.0, ki tesneje podpira nekatere velike strežniške pakete, na primer bazo Oracle in poslovni sistem SAP. Za nemoteno povezavo s pomnilniškimi sistemi skrbi nova podpora za večstezno povezavo (data multipathing), ki odpravlja napake zaradi komunikacijskih težav. Nemoteno delo zagotavlja tudi izboljšan sistem za samodejno rekonfiguracijo sistema in uporabljenih sredstev, ki ne zahteva prekinitve drugih opravil.

Povrh vsega pri Sunu trdijo, da so v novi različici uspeli zagotoviti hitrejše delovanje, izboljšano podporo za večnitno delovanje, učinkovitejši sistem za izrabo pomnilnika in podporo za hitrejše izvajanje javanskih programov. Solaris 9 je v celoti združljiv s programi za dosedanje različice paketa, poleg tega pa nudi tudi združljivost s programi za Linux. Za grafični vmesnik Sun poleg tradicionalnega okolja nudi sistem Gnome 2.0, ki prihaja prav iz okolja Linux. Solaris 9 je vključen v licenco za uporabo vsakega novega Sunovega sistema, za dosedanje uporabnike pa se nadgradnje začnejo že pri 50 dolarjih.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji