Objavljeno: 22.5.2003

Sun predstavlja strežnike z Intelovimi procesorji

Sun je uradno predstavil dva nova strežnika iz nižjega zmogljivostnega razreda, ki prvič v zgodovini podjetja uporabljata Intelove procesorje. Nova modela Sun Fire V60x in V65x namreč uporabljata procesorje Intel Xeon, s ceno 2.450 dolarjev pa sta cenejša od konkurenčnih ponudb podjetij IBM in Dell. Taka zasnova je delno presenečenje, saj se je kljub znanemu dejstvu, da bo Sun ponudil strežnik s tehnologijo x86, doslej pričakovalo izdelke z procesorji družbe AMD.

Novi strežniki bodo na voljo z operacijskimi sistemi Solaris in Red Hat Linux, že v osnovi pa bodo imeli tudi podporo za javo. S tem je Sun odgovoril še na dve neznanki - prihodnosti operacijskega sistema Solaris na arhitekturi x86 in svojih načrtih o lastni distrubuciji Linuxa. Poleg tega, da so se odločili za zunanjega ponudnika Linuxa (Red Hat) so ob predstavitvi novih strežnikov napovedali pomembno in poglobljeno sodelovanje z družbo Oracle, saj bo ta preneslo svoje izdelke tudi na Solaris za Intelove strežnike, kjer doslej podpore ni bilo. Tudi sicer pa nameravata partnerja precej vlagati v skupno trženje novih izdelkov.

Novi strežnik Fire V60x ima lahko enega ali dva procesorja Intel Xeon DP s taktom 2,8 GHz, do 6 GB pomnilnika in do tri diske z vmesnikom UltraSCSI 320. Korak višje je model Fire V65x, ki podpira do dva procesorja Xeon s takti 3,06 GHz, do šest diskov in skupno 12 GB pomnilnika. Ta model ima tudi šest razširitvenih rež PCI-X, osnovni model pa stane v ZDA 2.650 dolarjev. Oba strežnika sta namenjena za vgradnjo v omaro.

Novi strežniki so pomemben korak za Sun, saj je predsednik Scott McNeally priznal, da os pri Sunu morda preveč časa odlašali za vstop na ta tržni segment, kjer zaradi ugodne cene proizvajalci prodajo največje količine izdelkov. Skupno z brezplačnim Solarisom naj bi bili poleg tega znatno cenejši od ponudb drugih proizvajalcev, ki v tej kategoriji izdelkov ponujajo predvsem izdelke z operacijskim sistemom Windows. Sun trdi, da so v nekaterih primerih tudi za 50% cenejši. S temi izdelki pa Sun še ni pokazal vseh kart, saj bodo v kratkem razkrili svojo strategijo na področju strežniških rezin (tako s procesorji Sparc kot x86), v igri pa še naprej ostajajo tudi morebitni izdelki s procesorji AMD Opteron.

http://www.sun.com

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji