Objavljeno: 11.2.2004

Sun prenavlja strežniške sisteme

Podjetje Sun je na zdaj že tradicionalnem četrtletnem srečanju z uporabniki razkrilo niz novosti, s katerimi naj bi spodbudili prodajo svojih izdelkov. Sun je namreč že enajsto četrtletje zapored posloval z izgubo, zato si močno prizadevajo obrniti negativni trend, ki jih je prizadel zlasti v drugi polovici lanskega leta. Med novostmi so nova generacija procesorjev UltraSPARC IV, novi vrhunski strežniki Fire E, začetek prodaje strežnikov s procesorji AMD Opteron in prve podrobnosti o novi različici operacijskega sistema Solaris 10.

Novi procesorji UltraSPARC IV imajo zdaj dvojno jedro in druge izboljšave, ki omogočajo od 60% do 100% hitrejše procesiranje ob minimalno višjih stroških v primerjavi z dosedanjimi procesorji UltraSPARC III. Procesorji so za zdaj na voljo v različicah s 1,05 in 1,2 GHz, zanimivo pa je, da so povsem združljivi in s tem zamenljivi s predhodno generacijo procesorjev. Številni uporabniki bodo tako lahko svoje sistem nadgradili zgolj z zamenjavo procesorjev (lahko tudi le del celotnega nabora večprocesorskega sistema).

Procesor UltraSPARC IV je tudi osnova za novo družino strežnikov Fire E, ki jo sestavljajo sistemi E2900, E4900, E6900, E20K in E25K s cenami od 50.000 do več milijonov dolarjev. Najmanjši sistem ima štiri procesorje, največji E25K pa tja do 72 procesorjev, oziroma 144 jeder. V različici s 192 GB RAM bo stal okoli 2,24 milijona dolarjev.

Za Sun je pomemben dogodek začetek prodaje prvih strežnikov s procesorji AMD Opteron, s katerimi naj bi se bolj učinkovito borili proti tekmecem z Intelovimi procesorji. Novinec z oznako V20z ima vgrajena dva procesorja Opteron, ohišje višine 1U, priložen sistem Java Enterprise System in začetno ceno le 2.800 dolarjev. Sun je na srečanju tudi oznanil, da nameravajo kupiti malega proizvajalca strežnikov z Opteroni z imenom Kaelia, s katerimi naj bi pospešili razvoj novih modelov. S podjetjem se v Sun vrača tudi eden od prvotnih ustanoviteljev Andy Bechtolsheim, ki je tudi eden od lastnikov družbe Kaelia.

Nekoliko bolj v ozadju večjih novosti sta nova strežnika Fire V210 in V240, ki vsebujeta po dva najnovejša procesorja Intel Xeon, Sun pa si obeta tudi povečanje prodaje strežniških rezin Fire B200x, za katere so predstavili nov paket N2 Grid Provisioning Server 3.1, ki učinkovito v rezine vpeljuje koncept razpredenega računalništva in s tem večjega izkoristka sredstev.

Govora je bilo tudi o novi različici operacijskega sistema Solaris 10, ki bo nared predvidoma pred koncem leta. Operacijski sistem bo dobil nov zmožnosti za samodejno povezavo v omrežja za razpredeno računalništvo (grid computing), nove mehanizme za samodejno odpravljanje napak, virtualizacijo in nove varnostne mehanizme. Inženirji nameravajo jedro sistema napisati povsem na novo, s čimer bodo dosegli večjo varnost, pa tudi zaščito pred posnemanjem zamisli s strani tekmecev (Linuxa). Glede varnostnih mehanizmov pa tesneje sodelujejo tudi z družbo Verisign, ki bo prispevala mehanizme za različne vidike varnosti sistema.

Po pričakovanjih so na srečanju predstavili tudi novo različico paketa Java Enterprise System, ki je po novem združljiv z 32-bitnimi programi pisanimi za Red Hat Linux. Poleg tega so predstavili nove programske referenčne rešitve, s katerimi ponujajo enostavne komplete za nekatere vertikalna področja in potrebe, kot so RFID, sistemi za skupinsko delo, podatkovna skladišča in varne komunikacije.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji