Objavljeno: 5.6.2008

Sun prinaša diske SSD v strežnike

V podjetju Sun verjamejo, da so pomnilniški diski SSD prelomna tehnologija za področje strežnikov in pomnilniških sistemov, zato za drugo polovico leta napovedujejo niz izdelkov za poslovno rabo na tej osnovi. Sun bo diske SSD vgrajeval tako v strežnike kot pomnilniške sisteme, z njimi pa naj bi dosegli znatne prihranke glede na klasične diske. Po ocenah inženirjev družbe Sun lahko z pomnilniškimi diski SSD dosežejo vsaj trikrat večjo zmogljivost pri le petini uporabljene energije v primerjavi z današnjimi diski.

Tehnologija SSD blesti zlasti pri zahtevnih strežniških nalogah, kot so pretočni večpredstavni posnetki. S klasičnimi diski lahko dosežejo prepustnost okoli 120 do 150 IOPS (ukazov na sekundo), medtem, ko so diski SSD sposobni doseči zmogljivosti med 10.000 in 30.000 IOPS. Pri Sunu ocenjujejo da lahko z desetimi diski SSD dosežejo enako prepustnost, kot z današnjimi 62 diski, kar pomeni za podjetja prihranek, ne glede na relativno višje cene diskov SSD.

Današnji diski SSD dosegajo velikosti 32 do 64 GB, pri Sunu pa za drugo polovico leta napovedujejo celo modele z zmogljivostjo do 512 GB. Spustile naj bi se tudi cene. Danes 128 GB velik disk SSD stane okoli 360 dolarjev, medtem ko za klasični disk velikosti 160 GB odštejemo le 60 dolarjev. Čeprav podjetje ne želi potrditi vira, poznavalci navajajo strateško partnerstvo z družbo Intel, ki bo dobavitelj diskov na temelju pomnilnikov Flash RAM.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji