Objavljeno: 19.5.2002

Sun proti SGI

Nova Sunova grafična postaja Sun Blade 2000 vsebuje grafično kartico XVR1000, ki je narejena kot očitna konkurenca družbi SGI in njihovim grafičnim postajam. Poganja jo procesor MAJC, ki je bil prvič najavljen na Microprocessor Forumu leta 1999. Gre za 64-bitni procesor tipa VLIW (Very Large Instruction Word), ki zmore hitrost 6 Gigaflops. Ob najavi so ga pri Sunu namenili vgradnji v satelitske sprejemnike in internetne sprejemnike, saj naj bi zmogel hkrati dekodirati dva tokova MPEG, hkrati pa bi mu ostalo še dovolj procesorske moči za prepoznavo govora.

Grafična kartica XVR1000, ki je zgrajena okoli procesorja MAJC, vsebuje 256 pomnilnika za teksture (vsega pomnilnika je 360 MB), zmožna je obdelati 24 milijonov trikotnikov na sekundo, pomnilnik za sliko (frame buffer) pa je organiziran z natančnostjo 116 bitov na piko. Direktna konkurenca SGIjevim rešitvam se vidi v tem, da ima kartica tri neodvisne izhodne video kanale.

SGI ob predstavitvi Sunove grafične kartice ni pozabil omeniti, da je osnovna postaja Sun Blade 2000 s ceno 11.000 dolarjev ne vsebuje. Najdemo je šele v različici s ceno 14.500 dolarjev, s čemer postane Sunova rešitev precej dražja od primerljive SGIjeve rešitve (11.500 dolarjev).

http://www.sun.com

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji