Objavljeno: 23.10.2001

Sun Solaris 9

Sun je oktobra javnosti predstavil razvojno različico operacijskega sistema Solaris z oznako 9.0. Tako kot z različico 8 bodo pri nadaljnem razvoju aktivno sodelovali tudi uporabniki, tako da bo razvojna različica kmalu na voljo na spletne strežniku. Prikazana različica je funkcijsko nekoliko nepopolna glede na začrtani končni izdelek, ki bo po sedanjih načrtih končan v letu 2002. Že zdaj pa si bo mogoče ogledati podporo za programski vmesnik RCM API (Reconfiguration Coordination Manager Application Program Interface), prek katerega bo mogoče videti stanje delujočih programov, ko pride so večje strojne spremembe v sistemu (sprememba particije, procesorske plošče,...). S pomočjo tega sistema bodo programi lažje v realnem času izrabljali dodane strojne zmožnosti brez potrebe po ponovnem zagonu.

Spremenjen je sistem ostranjevanja pomnilnika, kjer bo mogoče uporabljati strani različnih velikosti in s tem bolj učinkovito izrabljati sistemska sredstva, zlati pri obdelavah večje količine podatkov. Dodan je tudi programski vmesnik sistema Linux, vključno z ukazi in nekaterimi pomožnim programi. Zaradi tega bo mogoče na Solarisu mogoče izvajati programe za Linux, zgolj ponovno prevedene na novo platformo. Za Linux programe napisane za Intelovo arhitekturo IA-32 pa bo mogoče celo izvajati programe brez ponovnega prevajanja, v tako imenovanem združljivostnem načinu.

Pri Sunu si z novo različico veliko obetajo. Z njim naj bi uspeli prepričati uporabnike za hitrejšo migracijo na novo različico. Za dosedanji Solaris 8 namreč velja, da je še veliko takih, ki še niso prešli na njega. Pri Sunu to posredno skušajo stimluirati tudi z novimi strojnimi rešitvami, ki so tesno povezane z novimi različici operacijskih sistemov.

http://www.sun.com/solaris/programs/solaris9ea

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji