Objavljeno: 14.10.2003

Sun UltraSparc IV -- dvakrat zmogljivejši od predhodnikov

Podjetje Sun je predstavilo novo generacijo mikroprocesorjev UltraSparc IV, ki obljublja precej višje zmogljivosti kot doslej. Osnova za radikalno pohitritev je nova arhitektura, ki v istem procesorju združuje dve jedri dosedanjih procesorjev UltraSparc III. Ob istem delovnem taktu (na začetku 1,2 GHz) bo novi procesor 1,6- do 2-krat hitrejši od procesorjev z enim jedrom. S tem pa naj bi se zgodba šele začela, saj pri Sunu napovedujejo celo izdelke, ki bodo tri in štirikrat zmogljivejši od današnjih UltraSparcov.

Novi procesor bo narejen v 130-nanometrski tehnologiji, vendar naj bi ob sodelovanju družbe Texas Instruments kmalu prešli na 90 nanometrov, kjer bodo dosegali večje frekvence in manjšo porabo energije. Novi UltraSparc IV bo hkrati tudi navzven fizično povsem združljiv z osnovnimi ploščami za UltraSparc III, kar pomeni, da bodo uporabniki lahko preprosto nadgradili obstoječe sisteme.

Analitiki menijo, da bo Sun z novim procesorjem uspel zadržati dosedanje uporabnike svojih sistemov, vprašanje pa je, koliko lahko pridobi novih. Eden od tekmecev, IBM, tovrstne procesorje z dvemi jedri že nudi v svojih sistemih, pa tudi Intel se pripravlja na izdelke z več kot enim jedrom. Novi UltraSparc bo zaključen do konca leta, v prodaji pa bo v prvi polovici leta 2004.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji