Objavljeno: 19.5.2003

Sun vnovič promovira Jini

Pri Sunu trdijo, da je njihova - doslej dokaj neuspela - tehnologija Jini za povezovanje naprav idealna za povezavo spletnih storitvenih sistemov. Leta 1999 so tehnologijo namreč namenili predvsem povezovanju potrošniških elektronskih naprav prihodnosti, maja letos pa je skupina razvojnih podjetij oblikovala prvi standard za gradnjo informacijskih sistemov s to tehnologijo.

Prvi uporabniki tehnologije Jini z njo tako povezujejo zapletene informacijske sisteme, ki so na voljo v internetu in se pogosto spreminjajo. Razmeroma enostaven kos programske opreme so spremenili v poslovno orodje, ki po potrebi v spletu samodejno najde ustrezne storitve. Ena od prednosti sistema s tehnologijo Jini je, da sam oddaja podatke s potrebnimi nastavitvami za uporabo in sam sporoča, kaj vse zmore.

Približno 150.000 razvijalcev že preizkuša tehnologijo Jini - nekaj več kot 100 licenc pa so pri Sunu že prodali. Izdelovalci naj bi tehnologijo uporabljali tudi v napravah z okoljem Java 2 Micro Edition (J2ME), kot so denimo pametne kartice, predvsem pa naj bi služila iskanju in povezovanju sistemov v novih spletnih storitvenih središčih.

Analitiki menijo, da je največja slabost tehnologije Jini prav njena odvisnost od programskega jezika Java. Hkrati pa vsi pričakujejo naslednjo specifikacijo tehnologije, saj bodo snovalci takrat vključili boljše varnostne mehanizme.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji