Objavljeno: 28.6.2000

Sunova razvojna konferenca JavaOne

Podjetje Sun poznamo kot proizvajalca zmogljivih strežnikov, v zadnjih letih pa predvsem kot avtorja in glavnega pobudnika jave. Prav programski jezik in okolje java sta bila glavna tema Sunove razvojne konference JavaOne, na kateri so napovedali nekaj pomembnih novosti. Sun namreč želi javo spraviti na čim več platform in s tem povečati možnosti za uspeh. Na konferenci so skupaj s podjetjem Apple oznanili, da bo ta proizvajalec paket Java 2 Standard Edition (J2SE) ponujal zraven vsakega novega operacijskega sistema, ki ga bo razvil za računalnike Macintosh, začenši z različico MacOS X, ki bo na voljo proti koncu leta.

Toda Sun se ne želi ustaviti le pri tem. Velika, doslej še neizpolnjena želja je, da bi z javo prodrli tudi v zabavno računalništvo in igre. V ta namen skušajo čim prej dokončati specifikacije JSR (Java specification request) in nov programski vmesnik Java API za igre, kar bi jih pripravilo za vstop na to dobičkonosno področje. Na konferenci pa so že napovedali zavezništvo s podjetjem Sega, ki bo javo v drugi polovici letošnjega leta uporabilo v novi različici igralne konzole Dreamcast 3. Dreamcast 3 bo imel vgrajen spletni brskalnik (Planetweb), ki bo podpiral tudi javo. V naslednjem obdobju pa naj bi javo razširili še na druge odzivne storitve.

Prav na konferenci JavaOne so pri Sunu predstavili še eno različico jave, in sicer Java 2 Micro Edition (J2ME), lahko različico, ki je zaradi kompaktnosti primerna za uporabo v krmilnikih in zlasti brezžičnih napravah, med drugim tudi brezžičnih telefonih.

Scott McNealy se je v svojem otvoritvenem govoru osredotočil predvsem na dosedanje dosežke jave. Po navedbah družbe IDC je tako danes na svetu že okrog 2,5 milijona razvijalcev jave, do leta 2003 pa naj bi ta številka narasla na 4 milijone. Sun pričakuje, da se bo java uveljavila tudi na povsem novih področjih, kot so na primer pametne kartice. V naslednjem letu naj bi predvidoma prodali že okrog 250 milijonov tovrstnih kartic, kar je 12-krat več od lani izdelane količine.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji