Objavljeno: 24.4.2003

Sunovi strežniki Enchilada -- resni tekmeci

Sun je predstavil nove strežnike s procesorji Sparc, s katerimi bodo skušali na spodnjem koncu cenovne lestvice premagati neposredne tekmece. Novi strežniki -- nastajali so pod delovnim imenom Enchilada -- nosijo uradne oznake Sun Fire V210 in Fire V240, osnovni model pa stane v ZDA manj kot 3000 dolarjev, kar je zelo poceni. Oba modela sta namenjena vgradnji v omaro, prvi je visok le 1,75 palca (1U), drugi pa 3,5 palca (2U). Oba imata vgrajene kar štiri gigabitne omrežne vmesnike, dokupimo pa lahko posebne dodatne kartice, s katerimi močno pospešimo šifriranje -- denimo pri spletnih transakcijah. Novi sistemi imajo vgrajeno tehnologijo za popoln daljinski nadzor, poleg tega pa lahko vse nastavitve strežnika shranimo v pomnilniško kartico in jih hitro in učinkovito prenesemo v drugi sistem.

V novih strežnikih o prvič uporabili najnovejše procesorje UltraSparc IIIi, ki so jih razvijali pod imenom Jalapeno. Izdeluje jih Texas Instruments, prvič pa so jih izdelali v 130-nanometrski arhitekturi, da delujejo hitreje in porabijo manj energije. Pri Sunu z novimi procesorji neposredno tekmujejo z Intelom in njihovimi procesorji Xeon. Posebnost procesorja UltraSparc IIIi je zelo hiter predpomnilnik, ki je vgrajen že v sam procesor, medtem ko pri navadnih UltraSparcih ta ostaja ločen, zato je tudi celota bolj zapletena in dražja za izdelavo.

V obeh strežnikih je nameščen operacijski sistem Solaris, pa tudi komplet strežniških programov Sun ONE. Kot že rečeno -- za 3000 ameriških dolarjev lahko kupimo osnovni strežnik, največ kupcev pa naj bi se odločilo za dvoprocesorski strežnik z 2 GB pomnilnika, ki stane 5800 dolarjev. Večji strežnik Fire V240 ima več prostora za diske, razširljiv pa je do 8 GB (V210 le do 4 GB) pomnilnika. Kasneje naj bi pomnilniško mejo dvignili na 16 GB. Znano je tudi, da Sun že načrtuje naslednike procesorjev Jalapeno, pod delovnim imenom Chalupa pa skrivajo različice s frekvencami 1,2, 1,4 in 1,6 GHz.

Sun naj bi z novimi strežniki predvsem tekmoval z Intelovo arhitekturo, ki jo ponujajo IBM, HP in Dell. Sun sicer tudi sam pripravlja strežnike z arhitekturo x86 (proizvajalec AMD), vendar se na področju sistemov Sparc ne nameravajo umakniti v višje zmogljivostne in cenovne razrede. Novi strežniki so del nove Sunove strategije, v okviru katere naj bi podjetje četrtletno predstavljajo nove izdelke, ki bodo vsebovali strojno opremo in programsko opremo ter izboljšave na vseh področjih, ne pa v obliki novih različic, tako kot doslej.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji