Objavljeno: 17.5.2003

Super-računalnik IBM Blue Gene

Družba IBM je predstavila strategijo za razvoj najhitrejšega računalnika na svetu, zgrajenega na popolnoma drugačen način kot doslej in delujočega v okolju Linux. Super-računalnik imenovan >>Blue Gene/P<< naj bi bil sposoben izvesti 10 na 15 izračunov na sekundo ali 1 petaflop. V primerjavi s tem je današnji najhitrejši računalnik Earth Simulator japonske družbe NEC počasen, saj dosega le 30% te hitrosti. Po drugi strani pa je očitno dovolj hiter, da se je ameriška vlada ustrašila, da ZDA izgubljajo prednost na tem področju.

Novi računalnik Blue Gene naj bi bil drugačen od vseh dosedanjih izvedb super-računalnikov. Vezja za prvi primerek >>Blue Gene/L<< že razvijajo, uporabljeni procesorji pa bodo prilagojeni PowerPCji 440 GX. Sistem bo imel več kot 65.000 računskih vozlišč. Vsako tako vozlišče predstavlja vezje, ki vsebuje dva procesorja, štiri matematične koprocesorje pomnilnik velikosti 4 MB in vezja za komunikacijo za pet ločenih omrežij. V super-računalnik bodo vgradili ogromno vzporednega delovanja na tak način, da 1024 računskih vozlišč deluje s posebnim namenskim operacijskim sistemom, vsa opravila, ki jih vozlišče ne more opraviti, pa pošilja na nadaljnjih 64 vozlišč, ki delujejo v običajnem okolju Linux.

Za komunikacijo med vozlišči bodo uporabili dve primarni omrežji - eno za komunikacijo med 64 neposredno povezanimi vozlišči, drugo pa za hitro komunikacijo po drevesni strukturi. Velikost prvega primerka bo manjša od sedanjih: računalnik Blue Gene/L bodo tako "stlačili" na površino velikosti polovice teniškega igrišča. Ko bodo preverili testni primerek, pa se bodo dokončno odločili za način izdelave prvega >>petaflop<< računalnika Blue Gene/P.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji