Objavljeno: 12.8.2002

Super-računalnik v enem vezju

Inženirji podjetij IBM, Sony in Toshiba so skupaj razvili nov tip procesorja imenovan Celica (Cell). Novi procesor, ki ga opisujejo kot "super računalnik v enem vezju", naj bi bil razmeroma v kratkem pripravljen za proizvodnjo - morda že pred koncem leta 2004. Vezje naj bi bilo namenjeno tako večpredstavnim izdelkom, kot je na primer igralna konzola PlayStation 3 družbe Sony, posamezne rešitve pa bodo vsebovane v bodočih procesorjih za strežnike, ki jih bodo izdelovali pri IBM.

Celica se bo razlikovala od obstoječih procesorjev v tem, da bo vsebovala več procesorskih jeder (celic), ki bodo namenjena grafiki, za širokopasovno komunikacijo ter za krmiljenje zunanjih naprav na istem vezju. Procesor naj bi zmogel kar trilijon operacij v sekundi (1 teraflop), kar je 100 krat več kot procesor Pentium 4 s taktom 2,5GHz. Vsako vezje naj bi vsebovalo od 4 do 16 procesorskih jeder, glede na zahtevano računsko moč. Bistvenega pomena za uporabnost in razširjenost novega vezja pa bo seveda programska oprema, vključno z operacijskim okoljem in uporabniškimi programi. Procesor naj bi omogočal delovanje številnih operacijskih sistemov, vključno z okoljem Linux.

Nekateri procesorji že doslej uporabljajo večprocesorsko tehnologijo, znano pod nazivom "sistem v enem vezju". Ta vezja na se široko uporabljajo v omrežnih napravah, v avtomobilski elektroniki in prenosnih telefonih. Podjetje IBM je prvič uporabilo dvojno procesorsko jedro v procesorju za strežnike Power4, podobno vezje pa so razvili tudi pri podjetju Sun Microsystems (MAJC 5200), namenjeno visoko kvalitetnim grafičnim delovnim postajam.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji