Objavljeno: 7.2.2002

SuperCCD tretje generacije

Pri podjetju Fujifilm so predstavili digitalne fotoaparate, ki imajo vgrajena izboljšana tipala SuperCCD. Tovrstna tipala omogočajo zaradi posebne šestkotne oblike, ki omogoča delno prekrivanje posameznih svetlobnih elementov, strojno podprto povečanje ločljivosti zajetih slik. Kljub efektivni ločljivosti le 3,1 milijona pik lahko tovrstna tipala z uporabo posebnega algoritma zapišejo slike velikosti 6,03 milijona pik (2832 x 2128 pik). SuperCCD III ima povečano občutlivost, ki sedaj sega med 160 in 1600 ISO, kar pomeni, da lahko brez uporabe bliskavice uporabnik praktično slika ob svetlobi navadne sveče. Problem šuma, ki se pri tako povečani ločljivosti pojavi, so odpravili s posebnim postopkom, ki je soroden tistemu pri optičnih bralnikih diapozotivov.

Predstavljeni so bili trije novi modeli fotoaparatov. FinePix F601 Zoom je zamenjal FinePix 6800 Zoom in je zanimiv predvsem zaradi lepo oblikovanega ohišja (delo F.A. Porsche), ki je še bolj kompaktno kot pri predhodniku. Poleg trikratne optične povečave nudi še možnost predvajanja glasbe MP3, snemanje zvoka preko vgrajenega mikrofona, uporabiti pa ga je mogoče tudi kot videokonferenčno kamero. FinePix F602 Zoom je zamenjal dosedanjega FinePix 6900 Zoom. Na videz mu je precej podoben, čeprav je ohišje nekoliko bolj dodelano, poleg tega ima podporo tako za pomnilniške kartice Compact Flash, kot tudi Smart Media. Kot predhodnik ima tudi ta šestkratno optično povečavo, dober ročni nadzor ter izboljšani makro način, ki sedaj zmore izostriti sliko na le centimeter razdalje.

Največji preskok prav gotovo predstavlja FinePix S2 Pro, zrcalno-refleksni digitalni fotoaparat, ki uporablja izmenljive Nikonove objektive. Temu so vgradili tipalo SuperCCD III z efektivno ločljivostjo 6,17 milijona pik, ki zmore zapisovati slike s kar 12 milijoni pik (4256 x 2848 pik). Slike je mogoče shranjevati tako v TIFF, JPEG, kot tudi surovi RAW obliki, dodati pa jim je mogoče tudi kratke zvočne posnetke. Za povezavo z računalnikom sta na voljo vmesnika USB ali IEEE1394 (Firewire).

FinePix 601 Zoom pride na trg v aprilu za ceno okoli 600 funtov, FinePix 602 Zoom junija za ceno okoli 800 funtov, FinePix S2 Pro pa v juliju za ceno okoli 3000 funtov.

http://www.fujifilm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji