Objavljeno: 18.6.2002

Superračunalnik na Transmetinih procesorjih

Znanstvena organizacija Los Alamos National Laboratory je predstavila prvi superračunalnik, ki temelji na Transmetinih varčnih procesorjih Crusoe. Green Destiny, oziroma Zelena usoda, kot so superračunalnik poimenovali, je zgrajen iz 240 strežniških rezin s procesorji Crusoe, ki jih izdeluje podjetje RLX Technologies. Superračunalnik poganja operacijski sistem Linux. Kljub tako velikem številu procesorjev, pa celoten sistem ne zahteva posebnih hladilnikov in klim, temveč zmore delovati tudi v običajni sobi.

Green Destiny je razvila skupin strokovnjakov laboratorija pod vodstvom Wu-chun Fenga, ki je velik zagovornik energijsko varčnih računalnikov. Prvi projekt njegove skupine je bil manjši superračunalnik MetaBlade, prav tako zasnovan na Transmetinih procesorjih in Linuxu, ki po Fengovih besedah deluje nepretrgano že devet mesecev, med tem ko sistemi zasnovani na Intelovih in AMD-jevih procesorjih zahtevajo >>bolj redno vzdrževanje<<. Čeprav Green Destiny nima velike računske moči in hitrosti prenosa podatkov znotraj sistema, je po Fengovem mnenju ta projekt šele začetek komercialne uporabe takih sistemov. Kljub začetkom pa so po njegovih izračunih strežniki s Transmetinimi procesorji tudi dve tretjini cenejši kot primerljivi izdelki z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji.

Predstavitve Green Destiny sta se udeležila tudi Gordon Bell, eden izmed avtor sistemov VAX in Linux Torvalds, avtor Linuxa, ki se sedaj ukvarjata z energijsko varčnejšim računalništvom.

http://www.transmeta.com

http://www.rlxtechnologies.com

http://www.lanl.gov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji