Objavljeno: 10.3.2006

SUSE Linux Enterprise Desktop 10

Novell se je odločil ponovno preimenovati svoj paradni izdelek za namizja v poslovnih okoljih. Na sejmu CeBIT so tako predstavili SUSE Linux Enterprise Desktop 10 (SLED), ki bo nasledil Novell Linux Desktop. V podjetju so prepričani, da so razvili najboljši namizni operacijski sistem ta hip, še posebej zaradi študij uporabnosti, s katerimi po besedah direktorja marketinga za področje Linuxa "niso želeli ponovno odkriti Windowsa, ampak boljše namizje". SLED, ki izide poleti, je po mnenju predstavnikov Novella velika priložnost za Linux, saj bo šest mesecev na trgu ponujal več kot Windows.

Novell se je izboljšav uporabniškega vmesnika lotil z obsežnimi raziskavami in v dveh letih posnel 1500 ur videoposnetkov, na katerih osebe različnih starosti in spolov opravljajo določene naloge z računalnikom. Na podlagi raziskav so ustvarili nov uporabniški vmesnik z vgrajenim splošnim iskalnikom (kot Google Desktop), prenovljenim menijem in številnimi manjšimi izpopolnitvami posameznih programov. Posnetki so objavljeni na spletni strani Better Desktop in so v pomoč tudi drugim razvijalcem uporabniških vmesnikov.

SUSE Linux Enterprise Desktop je tudi prva namizna distribucija Linuxa za poslovna okolja, ki podpira tehnologijo XGL za napredno izkoriščanje 3D-zmogljivosti sodobnih grafičnih kartic. Uporabniški vmesnik se tako lahko pokončno kosa tudi z Mac OS X in Windows Vista, saj omogoča animacije, senčenje, prosojnost in druge bonbone.

Seveda pa novi SLED ne prinaša samo novega zunanjega izgleda in lažje uporabe. Pomembna novost je tudi Novellova izdaja OpenOffice.org 2.0, ki podpira Excelove preglednice z makri Visual Basica, kar je ključnega pomena za mnoga podjetja. Distribucija nudi praktično vso programsko opremo, ki jo najrazličnejše skupine uporabnikov potrebujejo, med drugim tudi novi glasbeni predvajalnik Banshee in orodje za delo s slikami F-Spot, ki sta razvita s tehnologijo Mono.

http://www.novell.com/products/desktop/preview.html

http://www.betterdesktop.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji