Objavljeno: 7.4.2009

Švedski protipiratski zakon prepolovil spletni promet

S prvim aprilom letos je na Švedskem začela veljati stroga protipiratska zakonodaja. Ta lastnikom avtorskih pravic, predvsem v industriji glasbe, filma in zabave omogoča iskanje spletnih identitet posameznikov, za katere menijo, da se poslužujejo spletnega piratstva, ter njihovo sodno preganjanje. Ukrep je očitno vsaj kratkoročno zalegel, saj se je internetni promet v omenjeni državi v začetku meseca prepolovil.

Izmenjevalci datotek z v očeh najrazličnejših založb sporno vsebino so se očitno dodobra prestrašili dviga tančice nad njihovo anonimnostjo, saj so Švedski ponudniki storitev dostopa do interneta zaznali močan upad prometa, ki se je v prvih dneh aprila dobesedno prepolovil. Eden takšnih ISP-jev je tudi podjetje Netnod Internet Exchange AB, ki je javno objavilo padec prometa v svojem omrežju.

Kot je razvidno iz slike, so še marca najvišje pretočne hitrosti v omrežju znašale okoli 200 Gbit/sekundo, v zadnjih dneh pa se gibljejo le še okoli stotice. Podobne ukrepe zna v kratkem sprejeti tudi Francija, ki pripravlja zakon »treh opozoril«, po katerem bodo kršiteljem lahko ponudniki celo izklopili internetni priključek. Čeprav so podobni zakoni v državah evropske skupnosti zaenkrat naleteli na precejšnje nasprotovanje, je težko reči, ali morebiti ni le vprašanje časa, preden bodo tudi le-te začele odprt lov na spletne pirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji