Objavljeno: 24.9.2003

Svetla prihodnost za industrijo diskov?

Na konferenci Diskcon USA 2003 so zbrani predstavniki proizvajalcev diskov in analitiki ugotovili, da se položaj na tem področju izboljšuje - kljub obotavljajočemu se trgu osebnih računalnikov. Glavni razlogi za pozitivne napovedi so v zmanjševanju števila proizvajalcev diskov in vse večjem povpraševanju po diskih na relativno novih področjih - kot so recimo digitalni videorekorderji.

Industrija diskov pa ima za sabo precej turbulentno novejšo zgodovino. Povprečna cena diskov se je v letih 1992-2002 znižala s 401 na 77 dolarjev. Ob tem se je več let zapored podvojila količina podatkov, ki jih je bilo mogoče shraniti na površino diskov, kar je sicer zmanjševalo stroške, a hkrati povzročilo cenovno vojno.

Dodatna zmogljivost in padajoče cene so prečistile trg. Proizvajalci so se začeli združevati in se naučili boljšega nadzora nad stroški, zdaj pa si od tega obetajo dividende. Število letos dobavljenih namiznih računalnikov naj bi se povečalo za 4,2 odstotka na 105 milijonov enot; prihodnje leto naj bi bilo povečanje 7,6-odstotno, na prodajnih policah pa naj bi se znašlo 113 milijonov enot. Število prodanih prenosnih računalnikov naj bi se letos povečalo kar za petino na 40 milijonov.

Pravi biseri za industrijo diskov pa se skrivajo v napravah zabavne elektronike. Število vgrajenih diskov v tej veji industrije naj bi se povečali z letošnjih 17 na 55 milijonov v letu 2006. Glavni porabniki diskov na tem področju bodo digitalni videorekorderji, igralne konzole in digitalni avdio predvajalniki. K boljši prodaji diskov bo pripomogla tudi nova zakonodaja na področju arhiviranja podatkov, pa tudi podjetja bodo morala kmalu nadgraditi staro diskovno opremo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji