Objavljeno: 10.3.2003

Svetovni trg pomnilniških sistemov raste

Prodaja pomnilniških sistemov se je v zadnjem četrtletju povečala za okroglih 12% v primerjavi s tretjim četrtletjem 2002, trdijo pri družbi IDC. S tem se je potrdila domneva o ponovnem rast področja, ki ga je kriza v računalniški industriji v letih 2001 in 2002 močno prizadela. Zaradi dobrih zaporednih rezultatov v zadnjih dveh četrtletjih se je promet zmanjšal >>samo<< za 15% glede na enako obdobje v letu 2001, kljub temu da so skoraj do zadnjega napovedovali 21% padec.

Kljub manjšemu obsegu prometa pa je konkurenca na tem področju neizprosna. To kaže recimo pogled na področje diskovnih pomnilniških sistemov, kjer sta si HP in IBM odrezala skoraj enaka deleža, vsak po četrtino trga. Na tretjem mestu je EMC, za njim pa so na četrtem mestu zopet trije enaki rezultati podjetij Sun, Dell in Hitachi. Res pa je da je od trojice največji skok naredil Sun, ki je zabeležil 17% rast.

Če pogledamo na celotno področje zunanjih pomnilniških sistemov je slika nekoliko drugačna. Prvo mesto ima HP z 21% trga. Na drugem mestu sta skupaj IBM in EMC, vsak s 17% trga. Na ožjem področju zunanjih pomnilniških sistemov RAID sta na prvem mestu skupaj EMC in HP vsak s 19% trga. Bolje kot celotnemu področju pomnilniških sistemov se je godilo izdelkom SAN, kjer so zabeležili rast 14%. Tu je prvi zopet HP (28%), sledi pa mu EMC (26%). Nekoliko slabše se godi izdelkom NAS, kjer pa so še vedno zabeležili rast prodaje. Prvo mesto je ohranilo podjetje Network Appliance (36%), tesno pa mu sledi EMC (33%). Slednji je prvi, če seštejemo obe področji (SAN in NAS).

Na celotnem področju pomnilniških sistemov je v celem letu 2002 prvo mesto zavzel HP (27%), pred IBMom (21%) in EMCjem (10%). Največjo rast pa sta v istem obdobju dosegla IBM in Dell (15% oziroma 13%).

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji