Objavljeno: 22.2.2010

Symbian^3

Organizacija Symbian Foundation, ki bdi nad nadaljnjim razvojem operacijskega sistema in platforme Symbian, je predstavila prvo pravo odprtokodno različico istoimenskega sistema. Symbian^3, kot je ime novem sistemu, je prva funkcijsko kompletna različica, ki prinaša poleg odprtosti kode tudi nekaj pomembnih funkcijskih novosti.

Med njimi so izboljšan in posodobljen uporabniški vmesnik z grafičnimi učinki, podpora za pospeševanje 2D in 3D grafike (OpenGL ES), hitrejša omrežna podpora (zlasti v luči aplikacij VoIP), integracija s spletnimi prodajalnami glasbe ter zmožnost poganjanja še več aplikacij sočasno. Med zanimivostmi je tudi podpora za vmesnike HDMI in zmožnost za predvajanje video posnetkov v visoko ločljivosti 1080p.

Symbian^3 bo na voljo razvijalcem konec prvega četrtletja, prve telefone pa lahko pričakujemo v tretjem četrtletju 2010. Med podporniki so Nokia, Sony Ericsson in NT DoCoMo. Menda bodo telefoni s to platformo cenovno zelo privlačni, saj naj bi najceneši modeli stali le okoli 100 evrov.

http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Symbian%5E3

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji