Objavljeno: 2.10.2005

T-2 - nov ponudnik telekomunikacijskih storitev

Z začetkom oktobra je začelo v Sloveniji delovati novo telekomunikacijsko podjetje T-2, ki namerava s svojo ponudbo močno pretresti trg telefonije in internetnega dostopa. Ponudba podjetja temelji na popolni razvezavi lokalne zanke, tehnična podlaga pa je tehnologija VDSL. Podjetje ponuja precej višje hitrosti dostopa do interneta, kot to nudi tehnologija ADSL, prav tako pa nudijo telefonske storitve in dostop do televizijskih programov prek internetne povezave. Ponudba tako v celoti oponaša tisto, kar nudita Telekom in SiOL, že na samem začetku pa so storitve na voljo v številnih mestih po celi Sloveniji (spisek je na voljo na spletnih straneh družbe T-2).

Tehnologija VDSL (very high bit-rate DSL) sodi v širšo družino tehnologij xDSL, kamor sodi tudi ADSL. V primerjavi s slednjo je v uporabi še širše frekvenčno področje in večja hitrost podatkov po posameznem frekvenčnem kanalu, kar omogoča teoretično hitrost do 52 Mbps proti uporabniku in 12 Mbps proti ponudniku. V praksi se uporabljajo hitrosti do 26 Mbps, kar je mogoče zagotoviti na razdalji približno 1,5 km od centrale.

S ponudbo bodo zadovoljni zlasti uporabniki internetnih storitev: povezavo s hitrostjo 1 Mbps proti uporabniku in 256 Kbps proti ponudniku bo mogoče dobiti že za ceno 5.000 tolarjev mesečno. Prenos s hitrostjo 1 Mbps/ 1 Mbps bo stala 7.000 tolarjev. Od tu dalje so na voljo precej višje hitrosti prenosa, kot je v trenutni ponudbi tekmecev na slovenskem trgu. Za povezavo 10 Mbps/ 2Mbps bo treba odšteti 10.000 tolarjev, za 10 Mbps / 10 Mbps 14.000 tolarjev, najhitrejše povezave 20 Mbps / 4 Mbps oziroma 20 Mbps / 10 Mbps pa stanejo 15.000 oziroma 18.000 tolarjev mesečno.

Kot že rečeno podjetje ponuja tudi storitve telefonije po zelo ugodnih cenah - prvi priključek stane 1.000 tolarjev na mesec, drugi do peti dodatnih 500 tolarjev na mesec, vsi nadaljnji priključki pa 300 tolarjev na mesec. Klic v omrežje Telekoma Slovenije stane 3 tolarje na minuto, v okviru omrežja T-2 pa so telefonski pogovori celo brezplačni. Klici v tujino (z zdaj velja le za najbolj klicane države) stane 10 tolarjev na minuto. T-2 že v začetku ponuja tudi možnost spremljanje televizijskih programov prek internetnega priključka (3.000 tolarjev na mesec), trenutno pa je v ponudbi okoli 120 različnih programov. Tehnologija VDSL v tem primeru omogoča spremljanje več televizijskih programov na več televizorjih sočasno, kar pri tehnologiji ADSL zaradi omejitev hitrosti ni možno. Storitve je že mogoče naročiti na spletnih straneh družbe T-2.

http://www.t-2.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji