Objavljeno: 3.4.2003

Tablični računalniki s Centrinoti

Po tem, ko so ob predstavitvi novih procesorjev Pentium M in kompletov Centrino svojo ponudbo prenosnikov prenovili domala vsi proizvajalci, se nekaj podobnega obeta tudi na področju tabličnih računalnikov. Korak je pravzaprav nekaj povsem naravnega in pričakovanega, saj so glavne odlike kompleta Centrino, kot sta nižja poraba energije in podpora za brezžične komunikacije, na področju tabličnih računalnikov morda še celo bolj zaželene.

Kot vse kaže bodo proizvajalci vsaj na začetku posegli po različicah kompletov Centrino s podporo za ultra nizko napetost, torej s procesorji, ki delujejo s taktom 900 MHz. Prav pri teh namreč zabeležimo največjo stopnjo varčevanja z energijo, kar je pri lahkih in tankih peresnikih zaradi pomanjkanja prostora za velike akumulatorje še kako pomembno. Kljub temu naj bi najmanjši Centrinoti zagotavljali primerno zmogljivost, znatno višjo od neposrednih tekmecev na tem področju - procesorjev Transmeta Crusoe.

Prvi tovrstni sistem bo kot kaže Panasnic Toughbook CF-18, ki sodi pravzaprav hkrati tudi med prve na udarce in druge nevšečnosti odporne tablične računalnike. Za okoli 3.200 dolarjev bo moč dobiti sistem s procesorjem Pentium M ob taktu 900 MHz, 256 MB RAM, 40 GB diskom in 10,4-palčnim zaslonom, ki zmore ločljivost 1024 x 768 pik. Zaslon lahko zavrtimo okoli osi in ga poveznemo čez tipkovnico, ki je sestavni del sistema. Toughbook CF-18 bo kot že rečeno dodatno odporen na udarce, vlago, prah in ekstremne temperature.

Bolj konvencionalen je Acer TravelMate C110, ki je neposredni naslednik dosedanjega modela C100. Po obliki bo povsem identičen, le da bo v ogrodju Centrino s taktom 900 MHz, 256 MB RAM, 40 GB disk in prav tako 10,4-pačni zaslon LCD. Cena bo zaradi tega nekoliko višja, predvidoma okoli 2.700 dolarjev, proti sedanjim 2.200 dolarjem. O načrtih drugih ponudnikov tabličnih računalnikov, kot so HP, Toshiba in Fujitsu Siemens za zdaj še ni nič slišati.

http://www.panasonic.com

http://www.acer.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji