Objavljeno: 1.6.2010

Tablični računalniki se množijo

Kot po napovedih, so kitajski proizvajalci na sejmu Computex kar po vrsti predstavili kopico tabličnih računalnikov, ki bodo preplavili trg v naslednjih 12 mesecih. Asus je tako prikazal kar dva tablična računalnika iz družine Eee PC. Najprej bo prišel na vrsto, žal šele v začetku 2011, 12-palčni model Eee Pad EP121, ki bo temeljil na procesorju Intel Core 2 Duo in bo uporabljal operacijski sistem Windows 7 Home Premium. Gre za večjo tablico z vgrajeno video kamero, vmesniki USB, HDMI in bralnikom pomnilniških kartic. Na voljo bo tudi priklopna postaja, kjer bo mogoče priključiti tipkovnico. Cena naj bi se gibala med 400 in 500 dolarji. Nekoliko manj je znanega o manjšem, 10-palčnem modelu Eee Pad EP101 TV, ki bo kot kaže uporablja operacijski sistem Windows Embedded Compact 7, ki je bližji mobilnim telefonom.

Asus Eee Pad EP121.

Asus je predstavil zanimiv računalnik z imenom Eee Tablet, ki je na pol poti med tabličnim računalnikom in bralnikom elektronskih knjig. Premore namreč 8-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik in ločljivostjo pisala 2.450 pik na palec, kar naj bi omogočalo možnost zelo precizne in s tem po občutku bolj naravne pisave s peresom. Zanimivo, da je v tem računalniku uporabljen poseben zaslon LCD brez zadenjske osvetlitve, ki premore 64 nivojev sivine in vsaj 10 ur delovanja brez potrebe po polnjenju akumulatorjev. Tudi tu srečamo vmesnike USB, spletno kamero, pomnilniške kartice, ostale podrobnosti pa so še neznane. Namenjajo ga predvsem kot bralnik knjig in elektronsko beležnico za zapiske, stal pa bo nekje med 200 in 300 dolarji. Menda bo v prodaji že septembra.

Asus Eee tablet.

Tablični računalnik ponuja tudi podjetje FIC in sicer model z imenom Tycoon TVB00. V tem primeru je zaslon 10,1-palčni z ločljivostjo 1024 x 600 pik, procesor pa je Intel Atom N455 s taktom 1,66 GHz. Posebnost je procesor Broadcom BCM70015 Crystal HD, ki omogoča pospeševanje in dekodiranje video posnetkov v visoki ločljivosti, vgrajen pa bo tudi disk z vmesnikom SATA. Pomnilnik bo velik 2 GB RAM, celoto pa bo tudi tu povezovalo okolje Windows 7.

FIC Tycoon.

Pri družbi MSI pa ima tablični računalnik oznako WinPad 100. Tudi tu je zaslon 10,1-palčen, nekoliko zmogljivejši pa je procesor Intel Atom Z530. MSI stavi na pomnilnike SSD (velikosti 32 GB), na okolju Windows 7 pa so razvili še dodatni grafični vmesnik Wind Touch, zlasti za delo z večpredstavnostmi vsebinami. Tudi tu ne manjkajo video kamera, vmesniki USB, celo izhod HDMI. V prodaji za okoli 500 dolarjev. Tehtal pa bo le okoli 0,7 kg.

MSI WinPad 100.

http://www.asus.com

http://www.fic.com

http://www.msi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji