Objavljeno: 21.2.2003

Tajvan v krepkem vodstvu

Po podatkih tržno-raziskovalne družbe iSuppli so 65 odstotkov vseh prenosnih računalnikov v lanskem letu naredili tajvanski proizvajalci (58 odstotkov v letu 2001). Vodilna je družba Quanta, ki je izdelala 5,4 milijona prenosnih računalnikov, kar je bilo 23 odstotkov več kot v letu 2001.

Še večjo rast je zabeležilo podjetje Compal, in sicer kar 73-odstotno, izdelali pa so 4,1 milijona prenosnih računalnikov. Veliko večino teh računalnikov so pri Quanti in Compalu naročile družbe kot so HP, Dell in Sharp. Kljub vse večji selitvi pogodbenih poslov na trgu IT na Kitajsko, v Malezijo in druge države s ceneno delovno silo, je Tajvan zadržal svoj prevladujoči položaj na tem področju in ga celo krepi.

Glavni razlog za prednost Tajvana je v napredku izdelave. Podjetja z uveljavljenimi blagovnimi znamkami so v preteklosti pošiljale tajvanskim proizvajalcem natančne načrte za izdelavo, danes pa Quanta, Compal in drugi sami oblikujejo prenosne računalnike, hkrati pa zagotavljajo še druge inženirske storitve.

HP, Dell in druge multinacionalke so manjši del proizvodnje računalnikov ohranile doma, hkrati pa pospešeno gradijo tovarne na Kitajskem, kjer je poceni delovna sila. Kljub temu, da je >>tajvanski<< prenosni računalnik približno 25 dolarjev dražji od >>kitajskega<<, so zmagovalci še vedno na Tajvanu. Dogaja se celo to, da kitajsko podjetje Legend, ki pokriva 30 odstotkov kitajskega trga prenosnih računalnikov, naroča izdelavo pri tajvanskem Quanti.

http://www.isuppli.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji