Oglasno sporočilo
Objavljeno: 22.8.2024

Takole boste izdelali spletno stran v treh urah!

Spletna stran je danes skoraj tako nujna kot vaš e-poštni naslov – to je vaš spletni prostor, kjer lahko delite svoje ideje, storitve ali izdelke s širšim občinstvom. Morda se zdi, da je izdelava spletne strani zapletena in dolgotrajna, vendar sodobna tehnologija omogoča, da to nalogo opravite hitro in enostavno. AI sicer izpodriva marsikateri poklic, a programerje še vedno potrebujemo.

V tem članku vam bomo pokazali, kako lahko svojo spletno stran ustvarite v samo treh urah – brez potrebe po tehničnem znanju in brez stresa.

Pomembno: Bolj podroben in nazoren opis postopka je na voljo s prenosom e-knjige na WP-akademija.si.

Načrtovanje in priprava

Preden začnete z izdelavo spletne strani, je pomembno, da imate jasno predstavo o tem, kaj želite doseči in kaj mora vsebovati vaša spletna stran? Odgovorite si na naslednja vprašanja:

  • Kaj je glavni namen vaše spletne strani? (npr. blog, spletna trgovina, portfelj, poslovna stran)
  • Kakšno vsebino boste objavljali?
  • Kdo je vaša ciljna publika?
  • Katere funkcionalnosti potrebujete? (npr. kontaktni obrazec, galerija slik, spletna trgovina)

Izbira platforme: Kateri CMS je pravi?

Izbira prave platforme za vašo spletno stran je ključnega pomena. To je tudi ena pogostejših napak pri izdelavi spletnih strani, torej izbira napačne platforme. Ena izmed najbolj priljubljenih platform za izdelavo spletnih strani je WordPress. Gre za odprtokodno platformo, ki omogoča enostavno ustvarjanje in upravljanje spletnih strani. WordPress ponuja široko paleto tem in vtičnikov, ki vam omogočajo prilagajanje spletne strani po vaših željah, ne glede na to, ali ste začetnik ali napreden uporabnik.

Registracija domene in izbira gostovanja

Da bo vaša spletna stran dostopna na spletu, potrebujete domeno in spletno gostovanje. Domena je naslov vaše spletne strani (npr. www. vasastran . si), gostovanje pa je prostor na strežniku, kjer bo vaša spletna stran shranjena. Priporočljivo je, da izberete zanesljivega ponudnika gostovanja, ki ponuja dobro podporo in visok čas delovanja strežnikov. Nekateri ponudniki gostovanja omogočajo tudi brezplačne domene ob nakupu gostovanja.

Namestitev WordPressa

Ko imate izbrano in kupljeno domeno ter gostovanje, je naslednji korak namestitev WordPressa. Večina ponudnikov gostovanja ponuja enostavno namestitev WordPressa z enim klikom, kar vam omogoča hitro in enostavno postavitev osnovne strukture spletne strani. Postopek namestitve običajno vključuje:

  • Prijavo v nadzorno ploščo vašega gostovanja
  • Iskanje možnosti za namestitev WordPressa
  • Sledenje navodilom za namestitev

Prilagoditev spletne strani: Dizajn

Ena izmed prednosti WordPressa je široka izbira tem, ki jih lahko uporabite za svojo spletno stran. Teme določajo videz in postavitev vaše spletne strani. Na voljo so brezplačne in plačljive teme, ki ponujajo različne funkcionalnosti in možnosti prilagoditve. Ko izberete temo, jo lahko prilagodite glede na vaše potrebe in želje. Prilagoditev teme običajno vključuje:

  • Spreminjanje barvne sheme
  • Dodajanje logotipa
  • Urejanje menijev
  • Prilagoditev postavitve strani

Dodajanje vsebine – Ustvarite zanimivo in uporabno spletno stran

Po izbiri in prilagoditvi teme je čas, da začnete dodajati vsebino na vašo spletno stran. WordPress omogoča enostavno dodajanje in urejanje vsebine preko uporabniškega vmesnika. Lahko dodajate različne vrste vsebin, kot so strani, objave, fotografije, videoposnetki in drugo. Pomembno je, da je vaša vsebina relevantna, zanimiva in uporabna za vašo ciljno publiko.

Namestitev vtičnikov – Povečajte funkcionalnost vaše spletne strani

Vtičniki so razširitve, ki dodajo dodatne funkcionalnosti vaši spletni strani. WordPress ponuja tisoče brezplačnih in plačljivih vtičnikov za različne potrebe. Nekateri najpogosteje uporabljeni vtičniki vključujejo:

  • SEO vtičniki za optimizacijo spletne strani
  • Vtičniki za varnost
  • Vtičniki za hitrost nalaganja strani
  • Vtičniki za integracijo s socialnimi omrežji
  • Vtičniki za izdelavo kontaktnih obrazcev

SEO optimizacija: Kako povečati svojo vidnost v iskalnikih

Da bo vaša spletna stran dobro vidna v iskalnikih, je pomembno, da jo optimizirate za iskalnike (SEO). SEO vključuje različne tehnike in strategije, ki pomagajo izboljšati uvrstitev vaše spletne strani v iskalnikih, kot je Google. Nekateri ključni vidiki SEO vključujejo:

  • Optimizacija naslovov in meta opisov
  • Uporaba ključnih besed
  • Optimizacija slik
  • Izdelava kvalitetne vsebine
  • Uporaba notranjih in zunanjih povezav

Končno testiranje  in lansiranje spletne strani: Prepričajte se, da vse deluje brezhibno

Ko ste dodali vso vsebino in prilagodili spletno stran, je pomembno, da jo temeljito preizkusite, preden jo objavite. Preverite, ali vse povezave delujejo, ali so slike pravilno prikazane in ali so vse funkcionalnosti vtičnikov pravilno nastavljene. Po temeljitem preizkusu lahko svojo spletno stran lansirate in jo naredite dostopno javnosti.

Preverite še: Kakšna je promocija zdravja na delovnih mestih v IT sektorju v Sloveniji? in

Kako biti uspešen z vašo novo spletno stranjo?

Po lansiranju spletne strani je pomembno, da jo redno vzdržujete. To vključuje posodabljanje WordPressa, tem in vtičnikov, redno varnostno kopiranje spletne strani, spremljanje delovanja in redno dodajanje nove vsebine. Redno vzdrževanje bo zagotovilo, da bo vaša spletna stran varna, hitra in vedno aktualna.

DIY izdelava spletne strani v treh urah je povsem izvedljiva naloga, če sledite tem korakom. S pravo platformo, kot je WordPress, in nekaj osnovnega znanja lahko ustvarite profesionalno spletno stran, ki bo ustrezala vašim potrebam in željam. Pomembno je, da pred začetkom dobro načrtujete, izberete pravega ponudnika gostovanja in domene, ter redno vzdržujete svojo spletno stran, da bo ta vedno delovala brezhibno. S temi smernicami boste hitro in enostavno izdelali svojo spletno stran, ki bo pritegnila obiskovalce in jim ponudila vredne informacije ter izkušnje.

Izdelava spletne strani je postala nujna za vsako podjetje, saj spletna prisotnost močno vpliva na uspešnost in doseganje novih strank. Čeprav se morda zdi, da je DIY (naredi sam) pristop hiter in stroškovno učinkovit, obstajajo pomembni dejavniki, ki jih je treba upoštevati. Mnogi se soočajo z izzivi, kot so tehnična zapletenost, pomanjkanje časa in nezadovoljivi rezultati. Zato se mnogi odločajo, da izdelavo spletne strani prepustijo strokovnjaku, ki lahko zagotovi profesionalen in učinkovit izdelek.

Čeprav je DIY izdelava spletne strani lahko poceni in hitra, ima svoje omejitve. Strokovnjak za izdelavo spletnih strani lahko zagotovi višjo kakovost in prilagojene rešitve, ki jih DIY platforme morda ne ponujajo. Ko se odločite, da boste zadevo prepustili strokovnjaku, je ključnega pomena, da izberete pravega izvajalca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji