Objavljeno: 25.7.2003

TechEd 2003

V Barceloni je med 30 junijem in 4. julijem potekala konferenca Microsoft TechEd Europe, na kateri se je zbralo 7000 razvijalcev, sistemskih administratorjev in drugih strokovnjakov s področja informacijske tehnologije. Na konferenci je Microsoft predstavil novosti iz svoje palete izdelkov, resnici na ljubo pa moramo omeniti, da je sicer največjo novost, strežniški operacijski sistem Windows Server 2003, predstavil že pred konferenco, tako da večjih splovitev izdelkov ni bilo.

Na konferenci je bilo največje število predavanj posvečenih tehnologiji .NET, ki se po nekaterih začetnih zamudah in spremembah v strategiji in načrtih podjetja z novo tehnologijo počasi uveljavlja tudi med poslovnimi uporabniki. Predstavljena je bila cela vrsta rešitev, ki uporabljajo spletne storitve in se že tržijo, v praksi pa se je verjetno kot najbolj uporabna izkazala možnost odprtih storitev na spletu, ki jih potem programerji lahko uporabljajo v svojih omreženih programih. Microsoft pri razvijalcih tudi vzpodbuja razvoj navzven dostopnih spletnih storitev (te so lahko seveda dostopne bodisi brezplačno bodisi za plačilo), saj tako utrjuje položaj tehnologije .NET napram konkurenčnim sistemom spletnih storitev.

Pri predstavitvah programske opreme večjih novosti ni bilo. Poleg sistema Windows Server 2003 je Microsoft predstavil še novo različico paketa Visual Studio .NET. Nekaj pozornosti je bila deležna tudi naslednja različica pisarniškega paketa Office. V praksi pa je bilo več pozornosti posvečeno že obstoječim izdelkom kot pa prihajajočim. Izmed izdelkov, ki še ne bodo na voljo v neposredni prihodnosti, je bilo največ poudarka na novi različici strežnika za integracijo poslovnih programov BizTalk Server 2004.

Microsoft je konferenco izkoristil tudi za predstavitev zmagovalcev tekmovanja Imagine Cup, v katerem se je v programiranju z Microsoftovimi orodji pomerilo več kot 100.000 študentov iz celega sveta, nagradni sklad za najboljše pa je znašal 50.000 dolarjev. Rezultate petih finalistov je bilo možno na konferenci tudi v praksi preizkusiti, pri Microsoftu pa so se odločili, da bodo tekmovanje, ki je bilo letos prvič in v katerem je za zmago potreben predvsem inovativen pristop k rešitvi problema, ponovil tudi prihodnje leto. TechEd po treh letih zapušča Barcelono, saj bo prihodnje leto dogodek organiziran v Amsterdamu.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji