Objavljeno: 28.6.2006

TechEd 2006

Med 11. in 16. junijem je v Bostonu v ZDA potekala tradicionalna Microsoftova konferenca za razvijalce TechEd. Udeležilo se je je nekaj več kot 12.000 obiskovalcev, konferenca pa je bila razprodana že kar nekaj časa pred začetkom.

Glavne novosti, ki so jih predstavljali sta bili niti ne več tako novi Windows Vista in nova različica paketa Office. Nekateri drugi pomembnejši dogodki so napoved Exchange Server 2007 Beta 2 za konec julija, končna različica sistema Windows Compute Cluster Server 2003 in beta različica System Center Operations Manager (naslednik Microsoft Operations Manager 2005).

Opazna pa je bila tudi odsotnost praktično česarkoli povezanega z Microsoftovo konzolo nove generacije Xbox 360, kljub temu, da iz Microsofta prihajajo signali, da želijo svojo platformo Xbox Live precej bolj odpreti za razvijalce. Obiskovalci so se seznanili s portalom Live.com, ki predstavlja pomemben del Microsoftove spletne strategije, ki sledi trendom Spleta 2.0. Live.com predstavlja združitev večine Microsoftovih uspešnih strani v enoten portal. Vsebuje Windows Live Mail (bolj znan kot bivši Hotmail), Windows Live Search (preimenovan MSN Search), Virtual Earth, Windows Live Messenger (MSN Messenger) in Windows Live ID (Microsoft Passport). To, da so se te posamezne storitve združile, niti ni tako zanimivo, kot to, da je razvijalcem omogočeno, da na portal dodajajo svojo vsebino in jo uporabljajo tudi v komercialne namene. Tako je bila predstavljena stran http://dev.live.com (del portala live.com), kjer razvijalci lahko najdejo vse potrebno za razvoj novih aplikacij. Trenutno je na voljo razvoj t.i. gadgetov – to je majhnih koščkov strani, ki jih je mogoče vključiti v portal, na primer prikaz trenutnega vremena.

Verjetno najpomembnejša novica na TechEdu je bila napoved odstopa Billa Gatesa z mesta vodilnega arhitekta v Microsoftu, čeprav se je Gates ni udeležil. Ta dogodek sicer ni vplival na potek konference, bo pa njegov naslednik Ray Ozzie, ki je konferenco tudi otvoril, verjetno kaj spremenil za naslednje leto.

Na konferenci je bilo vidno, v katerih smereh se podjetje Microsoft najbolj trudi. Ena izmed najbolj očitnih sprememb, ki se - sicer počasi - dogajajo, je večja odprtost. Tu gre za lažji dostop do zaposlenih, ki dejansko razvijajo produkte, Microsoftovo sprejemanje odprte kode pod svojo licenco (Shared source) in boljšo razširljivost njihovih izdelkov. Večina vodij razvoja ima tudi svoje bloge, v katerih opisujejo svoje rešitve in razloge za takšne rešitve, poleg tega pa je omogočena tudi komunikacija, kar naj bi vodilo k boljšim produktom.

Precej predstavitev je spletnih aplikacij je potekalo na Firefoxu, in sicer do te mere, da so obiskovalci (sicer v šali) spraševali, če specifični produkti sploh delujejo z Internet Explorerjem.

Posledica želje po večji odprtosti je tudi lažja dostopnost do razvojnih različic produktov. Po besedah predstavnikov Microsofta gre za to, da želijo čimprej v razvojnem ciklu dobiti kar se da veliko odziva, tako da produkt bolje ustreza zahtevam uporabnikom. Dobra primera te metode sta Windows Vista, katerih različice so dostopne vsak mesec, in nova beta različica paketa Office, ki je pred nekaj tedni postala brezplačno dostopna za vse uporabnike.

Precejšen poudarek konference je bil na že dolgo napovedanem in pogosto predstavljanem nasledniku operacijskega sistema Windows Vista. Skoraj vsi oddelki so svoje nove rešitve predstavljali na tem sistemu.

Ena od rešitev, ki prihaja z Visto ki je na voljo hkrati z je IIS 7 (Internet Information Server 7), strežnik za spletne strani. Celoten sistem je popolnoma predelan in mnogo bolj modularen. Poleg tega je izjemno integriran z ogrodjem za razvoj spletnih aplikacij ASP.NET s čimer rešuje nekatere pogoste probleme pri postavljanju rešitev in pri precej popularnem gostovanju ASP.NET spletnih strani. Zadeva je zasnovana z varnostjo v mislih,še posebej, ker je mogoče posamezne module strežnika preprosto izklopiti. Tako lahko npr. izklopimo avtentifikacijo in vklopimo dinamične strani. V celoti je osnovnih modulov več kot 40, možno pa je dodajati tudi svoje. Kako se bo zadeva izkazala v praksi pa bomo videli.

S področja razvoja programske opreme prihaja za razvijalce razveseljiva novica, da bo naslednik Visual Studia vseboval nekatere izboljšave, ki jih druga okolja poznajo že kar nekaj časa. Gre za sistem LINQ (language integrated query), ki je del jezika C# 3.0. Ta izboljšava omogoča dostop do relacijske baze podatkov kot so MS SQL Server, Oracle itd. prek objektov. Take sisteme že dolgo poznajo razvijalci v Javi, kjer je npr. precej popularen izdelek Hibernate. Poleg dostopa do objektov v programski kodi bo omogočal tudi preverjanje sintakse poizvedb kar v razvijalskem okolju, kar je zelo dobrodošlo za vse, ki pišejo poslovne in druge aplikacije, kjer se veliko uporablja dostop do podatkovne baze. Razvojni inženirji so si ogledali tudi druge rešitve, ki so trenutno na voljo (že omenjeni Hibernate, Active Record in Ruby on Rails itd.) in iz njih poizkusili vzeti najboljše.

Razvojno različico te tehnologije je možno tudi preizkusiti in je dosegljiva na http://msdn.microsoft.com/data/ref/linq/. Seveda tudi konferenca v Bostonu ni mogla zaobiti predstavitve nove različice zbirke Office. Trenutno je na spletu že na voljo beta različica, ki jo lahko brezplačno naloži kdorkoli. Ta različica po besedah predstavnikov predstavlja največjo spremembo od samega začetka tega uspešnega izdelka. Gre za drastično spremembo uporabniškega vmesnika, ki je zaradi dodajanja funkcionalnosti čez leta postal že precej nepregleden. Rezultat sprememb si lahko naložite z naslova http://www.microsoft.com/office/preview/beta/download/en/default.mspx.

Objavljena je bila končna različica sistema za poslovne aplikacije Microsoft Dynamics AX 4.0 (trenutno dostopna samo v ZDA). Med drugimi novostmi prinaša podporo za RFID in spletne storitve. Z uvedbo spletnih storitev je omogočena gradnja storitveno usmerjene arhitekture (SOA). Sistem je integriran z Microsoft Windows SharePoint Services in s podatkovno bazo MS SQL Server, katere podatkovni model je odprt in prilagodljiv s strani uporabnika.

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji