Objavljeno: 17.9.2003

TechXNY -- bitka za kupce

V New Yorku je sredi septembra potekal sejem TechXNY (nekoč PC Expo), na katerem že tradicionalno proizvajalci razkažejo svoje izdelke namenjene širokemu krogu potrošnikov. Letošnji sejem je manjši kot sicer, kljub temu, da splošni trend v industriji kaže na okrevanje in vnovični vzpon prodaje. Del razlogov za manjšo udeležbo - na sejmu je sodelovalo le okoli 225 proizvajalcev in obiskalo okoli 30.000 ljudi -, gre iskati v dejstvu, da so zaradi pomladnega izbruha virusa SARS sejem morali prestavit na jesen, kjer pa se že tare drugih dogodkov. Poleg tega se je sejem dogajal ravno med prodajnimi cikli nekaterih velikih ponudnikov, ki svoje izdelke za prednovoletno nakupovalno obdobje nameravajo prikazati šele čez kak mesec.

Kljub temu je bilo na sejmu moč videti nekaj zanimivih novosti. Glavni poudarek je bil na novih računalnikih, saj sta tako IBM kot Hewlett-Packard predstavila svoje najnovejše ali nadgrajene modele. Med obema velikanoma in družbo Dell ter nekaterimi drugimi tekmeci (vse bolj prodoren je Sony) se namreč odvija bitka cen, kar se pozna pri vse nižjih povprečnih cenah, pa tudi bolj previdno zasnovano zgradbo (v prednosti so cenejši, ne pa bolj opremljeni modeli).

HP je predstavil nove namizne računalnike iz družin HP Pavilion in Compaq Presario, ki pa so v glavnem namenjeni severnoameriškem trgu. Zanimivo je videti, da se računalniki ne odlikujejo po zelo bogati strojni opremi, temveč proizvajalec zdaj bolj stavi na dodatno spremno programsko opremo (antivirusi, požarni zidovi, programi za obdelavo fotografij). Cene so kljub temu nižje in se gibljejo med 460 in 1.100 dolarji (cena za ZDA). HP je prav tako predstavil dva nova lahka odjemalca, t5300 in t5500, ki sta zasnovana na procesorjih Transmeta Crusoe.

IBM je medtem le osvežil svojo ponudbo družin računalnikov ThinkCentre A50p, M50 in S50, ki imajo zdaj vgrajene tudi najzmogljivejše procesorje Pentium 4 s taktom 3,2 GHz. Poleg tega so predstavili cenejši sistem ThinkCentre A30, ki se ponaša predvsem z nizko ceno - od 400 do 800 dolarjev (slednji s P4, 3,06 GHz). Za primerjavo Dell in HP svoje najcenejše sisteme v ZDA ponujata za 350 dolarjev. IBM je v svojo ponudbo vključil tudi zapisovalnike DVD (+RW/-RW), ki so na voljo kot 250 dolarjev vredna opcija pri domala vseh sistemih v ponudbi.

IBM je pozornost javnosti pritegnil tudi z dvema prototipoma prenosnikov ThinkPad, ki stavijo predvsem na večjo ergomičnost rabe. Pri obeh prototipih (eden je povzet po sedanjem prenosniku ThinkPad T40) se da zaslon s posebnim zložljivim nosilcem povzdigniti za okoli 10 centimetrov nad nivo tipkovnice, kar omogoča lažji pogled na zaslon. Eden od prototipov ima tudi tipkovnico, ki jo je mogoče odpeti in uporabljati s centralnim sistemom prek brezžične povezave. Za zdaj še ni konkretnih načrtov za uvedbo v redno ponudbo.

Konferenco sta odprla dva ugledna gosta in sicer Kevin Rollins, direktor družbe Dell, ki vnovič napovedal, da namerava družba v naslednjih letih drastično povečati promet in s tem tržni delež, na tak ali drugačen način. Med drugim tudi tako, da so v ZDA napovedali napad na področje zabavne elektronike. Začenjajo namreč s svojo ponudbo digitalnih televizorjev. Drugi govorec pa je bil Hector Ruiz, sicer predsednik družbe AMD. To podjetje pa se na z vsemi močmi podaja v 64-bitno računalništvo, kjer poskušajo zapolniti še tako ozke tržne niše. Na sejmu so tako napovedali, da aktivno pripravljalo energijsko varčne Opterone, ki jih bodo naslednje leto uporabili v strežniških rezinah. Proizvajalec še ni znan, najbolj pogosto pa se omenja ime IBM.

Med odmevnejšimi stvarmi so zagotovo bili takšni in drugačni brezžični omrežni izdelki, zlasti tisti s podporo standardu 802.11g. Med ponudnike slednjih se je uvrstil tudi Microsoft, ki ponuja vse od omrežnih vmesnikov do priklopnih postaj. Zanimivost je tudi video kamera Eye-Q podjetja Concord, ki z računalnikom komunicira prek vmesnika Bluetooth. V bodoče bo mogoče s pomočjo nje pošiljati slike in video tudi na druge naprave, kot so mobilni telefoni. Dejavni so tudi pri Palmu, kjer so prikazali miniaturni digitalni fotoaparat (1,3 milijonov pik) kot dodatek za ročne računalnike ter zložljivo tipkovnico, ki z ročnim računalnikom deluje prek brezžične omrežne povezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji