Objavljeno: 17.8.2003

Tehnologija diskov dozorela

Pri razvoju diskov so izdelovalci morda naleteli na prve tehnološke ovire - v zadnjih letih so namreč gostoto zapisa podatkov na diske zelo hitro povečevali, pa tudi uporabnikom in izdelovalcem računalnikov se zdi, da zmogljivejših diskov ne potrebujejo več.

Analitiki sicer trdijo, da bo podvojitev sedanjih zmogljivosti trajala kar tri leta. za primerjavo - podvojitev zmogljivosti s 40 na 80 GB podatkov na posamezni plošči so izdelovalci diskov dosegli v manj kot dveh letih. Diski naj bi se v naslednjih nekaj letih torej razvijali počasneje, zmogljivosti pa naj bi se povečevale zgolj za 25-50 % letno.

Na tehnične težave so izdelovalci naleteli pri izdelavi bralno-pisalnih glav. Nekateri deli teh so namreč že manjši od 0,1 mikrometra, kar je pravi izziv za izdelovalce. Poleg tega jim preglavice povzroča tudi superparamagnetna omejitev količine shranjenih podatkov na površini diska. Prihajati naj bi začelo tudi do nestabilnosti magnetnega zapisa na premajhni površini - temu se želijo izdelovalci vsekakor izogniti.

Analitiki pričakujejo še naprej padanje cen diskov, uporabniki pa naj bi ob letu za enak denar pričakovali polovico zmogljivejši disk, ali za tretjino nižje cene.

Mnogi izdelovalci diskov se zato osredotočajo na izdelavo majhnih zmogljivih diskov. Hitachi recimo z diski Microdrive v laboratorijih dosega že 4 GB zmogljivosti, Toshiba in drugi pa že napovedujejo množično izdelavo diskov velikosti 1,8 palca za uporabo v prenosnih napravah. Podjetje Cornice je celo izdelalo 1,5 GB disk s premerom 1 palec za rabo v digitalnih videokamerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji