Objavljeno: 27.3.2019 11:00

Tekma s polnilci se razplamteva

Večji akumulator kot imamo, več časa ga bomo polnili. To velja tako za električne avtomobile kot za pametne telefone. Razen če telefon/avtomobil podpira hitrejše polnjenje in imamo na voljo ustrezno hiter polnilec. Kot kaže, bomo polnjenje telefonov kmalu merili le še v minutah.

Niso daleč časi, ko smo za polnjenje telefona morali počakati nekaj ur, danes najhitrejši modeli pa to zmorejo v dobri urici. Polnilci za pripadajoče telefone se razlikujejo v moči (oz. koliko amperov toka zmorejo »spraviti skozi« pri kolikšni napetosti), seveda pa tudi po samem algoritmu polnjenja.

Med pametnimi telefoni je, glede na informacije na internetu, trenutno najbolj pogumen Oppo, ki svojemu telefonu R17 PRO prilaga polnilec z močjo 55W, med modeli, ki so naprodaj pri nas, vodi Huawei s polnilcem moči 40 W (4A/10V), Samsungovi polnilci so 15 vatni (1,67A/9V), medtem ko Apple še vedno prilaga počasne polnilce z močjo 5W (1A/5V). Pri Applu lahko seveda dokupimo tudi hitrejši polnilec…

Polnilec telefona Samsung Galaxy S10+

Polnilec telefona Huawei Mate 20 Pro

Ker se telefoni ne polnijo vedno z največjo močjo, ampak je začetno polnjenje hitrejše kot tisto na koncu, so razlike v končnem času polnjenja sicer manjše, kot bi lahko poskušali razbrati iz samih Watov. Oppo se tako od 0-100 napolni v 40 minutah, Huawei Mate 20 Pro pa v eni uri, vendar je Huaweieva baterija precej večja (4200 mAh proti 3750 mAh). Baterija Samsunga Galaxy S10+ (4100 mAh), se napolni v uri in 40 minutah, torej le 40% počasneje kot pri Huaweiu, čeprav je razlika v vatih kar 260%.

QURCb4QMfMw

Tekmi pa se je ravnokar pridružil Xiaomi, ki je napovedal polnilec Super Charge Turbo z močjo kar 100W (20V/5A). Na posnetku, ki so ga še pred uradno predstavitvijo pokazali, je telefon z baterijo 4000 mAh napolnil v le 17 minutah!

g1tuqXEr_No

Mimogrede - včasih smo imeli 100 vatne žarnice, pa so jih ukinili, ker so bile potratne ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji