Objavljeno: 31.5.2011

Telefon ali tablica? Oboje!

Tajvanski Asus je dan pred začetkom sejma Computex predstavil novi mobilni izdelek, ki dobesedno združuje tablični računalnik in telefon. Bolje rečeno, tablični računalnik Padfone ima posebno ležišče, v katerega vtaknemo pametni telefon in celoto spremenimo v tablico. Asus s tem nadaljuje s predstavitvami nekoliko neobičajnih izdelkov s področja mobilnosti, kar naj bi jim dalo prednost pred tekmeci.

Padfone je v osnovi pametni telefon s 4,3-palčnim zaslonom, občutljivim na dotik, ki uporablja Googlov operacijski sistem Android (govori se, da zanj načrtujejo različico Ice Cream Sandwich). Ko želimo večji zaslon, telefon preprosto priključimo na ležišče v tabličnem računalniku, ki ponuja 10,1-palčni zaslon. Preklop med zasloni se zgodi samodejno, uporabnik pa lahko nadaljuje z delom. Drugih tehničnih značilnosti Asus za zdaj ni želel razkriti. Predvidevajo, da bo Padfone nared pred koncem leta, ko bo pripravljena tudi nova različica Androida.

Na področju tablic Asus napoveduje tudi druge novosti. Ena izmed najbolj zanimivih je tablični računalnik Eee Pad MeMo 3D, ki ima pri diagonali 7 palcev zaslon, ki zmore prikazati sliko v treh dimenzijah brez uporabe namenskih očal. Ločljivost bo 1280 x 800 pik, uporabljal pa bo procesor z dvojnim jedrom, pomnilnik 32 GB, dvojni fotoaparat in Googlov Android Honeycomb.

Sicer pa je Asus predstavil tudi niz zanimivih prenosnikov, s katerimi ciljajo predvsem na tiste, ki so bili navdušeni nad težo, merami in obliko Applove uspešnice MacBook Air. Asus Eee PC X101 meri na najdebelejšem mestu komaj 17,6 mm, tehta pa 950 gramov. Uporabljal bo Windows 7, napovedujejo pa tudi presenečenje - različico z operacijskim sistemom MeeGo, ki bo stala menda le 200 dolarjev.

Za poslovno rabo primernejši se zdi Asus UX21, ki ob 17 mm debelem ohišju, ki je v celoti iz aluminija in tehta le 1,1 kg, ponuja pa zmogljiv procesor Core i7, vmesnike USB 3.0, HDMI, Mini DisplayPort in enoto SSD z vmesnikom SATA pri hitrosti 6 Gb/s. V prodaji bo septembra.

http://www.asus.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji