Objavljeno: 14.5.2010

Telefon ali tablica?

Med množico zamisli, s katerimi se poigravajo proizvajalci bodočih tabličnih računalnikov, najdemo tudi ideje o tako imenovanih "partnerskih napravah" (companion device). Gre za tablične računalnike, ki imajo nalašč okrnjene nekatere funkcije, tipično komunikacijske, za mobilne komunikacije pa se tesno povezujejo z mobilnimi telefoni. Pred časom je ta koncept že preizkušal Palm z mini prenosnikom Foleo, ki pa je neslavno propadel.

Slišati pa je, da se zdaj s podobno zamislijo ukvarja Research In Motion, proizvajalec Blackberryev, ki menda za konec leta načrtuje tablični računalnik z 8,9-palčnim zaslonom. Neimenovana naprava naj bi se tesno povezovala s pametnimi telefoni, namenjena pa bo pretežno za večpredstavne naloge in tam, kjer je zaslon telefonov premajhen. Govorimo o gledanju filmov, brskanju po spletu in predvsem branju elektronskih knjig. Če so neuradne informacije pravilne, je imel RIM pred prihodom Apple iPada v mislih predvsem napravo, ki bi bila alternativa bralnikom elektronskih knjig, saj naj bi imeli prvotni prototipi celo sivinski namesto barvnega zaslona.

Zdi se, da bo zdaj tablični Blackberry imel barvni zaslon, ni pa tudi izključeno možnost različic, ki bi ponujale vgrajeno telefonijo. Več je ugibanj okoli operacijske sistema in uporabniškega vmesnika. Naravna pot bi bila modificirana različica Blacberry OS-a, vendar to še ni rečeno. Zlasti zato, ker je RIM v zadnjih letih kupil kar nekaj podjetij z izdelki, ki bi lahko bili uporabljeni v tovrstni napravi. Na prvem mestu podjetje QNX, znanega proizvajalca operacijskega sistema na osnovi Unixa, ki je kot nalašč za mobilne naprave. Kupili so tudi družbe Dash in Viigo, oba kot ponudnika inovativnih programov in spletnih storitev.

http://www.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji