Objavljeno: 1.7.2011

Telekom in Mobitel od danes združena

Danes sta se združili dve največji telekomunikacijski podjetji v Sloveniji, Telekom Slovenije in njegova hčerinska družba Mobitel. Združitev, ki so jo 15. junija potrdili delničarji Telekoma Slovenije, je rezultat enoletnih priprav v okviru projekta Orion in elaborata Prenova poslovanja družb Skupine Telekom Slovenije. Združevanje telekomunikacijskih operaterjev je v svetu običajno, saj naj bi združena podjetja učinkoviteje poslovala in bila na trgu konkurenčnejša. Pred točno enim letom je Telekom obiskal premier Pahor, ki je dobil zagotovilo, da bo Telekom kljub konkurenci prinašal dobiček ter da dokapitalizacija ne bo potrebna.

Telekom, ki je lansko leto, zaradi preambicioznih nakupov podjetij v Makedoniji, na Kosovem in v Bosni, izkazal izgubo v višini prek 200 milijonov evrov, naj bi na račun združitve v prihodnjih letih prihranil 150 milijonov evrov, vendar še ni jasno, koliko (če sploh) zaposlenih bo moral za to odpustiti. Telekom po združitvi načrtuje ohranitev tržnih deležev na vseh telekomunikacijskih trgih, čeprav mu po podatkih APEKa zadnjih nekaj let tržni deleži na vseh maloprodajnih trgih (z izjemo trga optičnih prikljkučkov) vztrajno padajo, enako tudi Mobitelu in SIOLu.

Mobitel kot blagovna znamka še ostaja, prav tako SIOL, ki ga je Telekom priključil že leta 2007. Združujejo se tudi posamezne hčerinske družbe, tako sta se že 1. aprila združili družbi Planet 9 in Najdi. Vse spletne strani ostajajo (mobitel, siol, planet), pri čemer je bila spletna stran Telekoma Slovenije danes temeljito prenovljena. Vendar pa je bila prenova malce površna, saj sedaj nekatere podstrani in dokumenti niso več dosegljivi, lokalni iskalnik po straneh pa je še vedno enako neuporaben kot prej. Prenovljena je tudi celostna podoba združenega podjetja, znanega rdečemodrega šrkjančka oblikovalke Maje Gspan iz leta 1995 je zamenjal bledi ptiček podjetja Innovatif d.o.o.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji