Objavljeno: 5.7.2002

Telekom ne bo smel več zaračunavati številskega prostora pri ISDN

Iz Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) so sporočili, da so Telekomu Slovenije prepovedali zaračunavanje številskega prostora za ISDN priključke, kot ga je predvidel s spremembo cenika prvega januarja.

Sporen številski prostor pri priključkih ISDN so telefonske številke, ki jih vsak lastnik ISDN priključka lahko rezervira za lastno uporabo, saj en priključek ISDN na dveh linijah omogoča priklop večjega števila telefonskih aparatov z lastno telefonsko številko za vsakega. Telekom je nove cenike objavil prvega januarja in v ATRP jim že takrat niso izdali soglasja za spremembo cen, temveč so zahtevali utemeljitev stroškov in dodatna pojasnila. Kot so sporočili iz ATRP jim iz Telekoma v pol leta niso poslali zadovoljivih utemeljitev, prejeli pa so precej pritožb nezadovoljnih uporabnikov ISDN, ki so menili, da je zaračunavanje tega prostora neutemeljeno. Odločba ATRP pomeni, da Telekom v prihodnje ne bo več smel zaračunavati številskega prostora, uporabnikom, ki so pol leta plačevali za te storitve, pa bodo morali denar vrniti.

In koliko bo to stalo Telekom? Priključnina bloka desetih številk ali sprememba v tem bloku stane 66 tisočakov, mesečna naročnina zanj pa dobra dva tisočaka, medtem ko priključnina za blok stotih števil znaša kar pol milijona, naročnina pa dvajset tisočakov.

Čeprav so nekateri poznavalci slovenskega telekomunikacijskega tržišča sprva dvomili, da bo Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto kot neodvisni regulator dejansko posredovala proti Telekomu Slovenije, je to že druga odločba v zadnjih nekaj tednih, ki je preprečila Telekomovo samovoljno določanje cen. Pred nekaj tedni v ATPR niso dovolili Telekomu podražiti dostopa do interneta preko številk 0889.

http://www.atrp.si

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji