Objavljeno: 20.9.2010

Telekom podal predlog za začetek stečaja T-2

Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da so konec prejšnjega tedna na sodišče v Mariboru podali predlog za začetek stečajnega postopka telekomunikacijske družbe T-2. Po mnenju Telekoma je bil ta korak nujen zaradi neplačevanja obveznosti in domnevne insolventnosti družbe. Kot je že znano, je T-2 že dlje časa v finančnih težavah pri Telekomu pa trdijo, da že od leta 2008 ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti. Družba je v letih 2008 in 2009 izkazala izgubo, ki je presegla polovico kapitala, kar je ustreza merilom za insolventnost.

Telekom s tem korakom pričakuje, da bodo dobili poplačan vsaj del odprtih terjatev, ki znašajo skupno 12,6 milijona evrov, od tega je v tožbenem postopku 8,2 milijona evrov, zapadlih terjatev je za 3,4 milijona evrov, nezapadlih terjatev pa za dober milijon evrov. Po neuradnih podatkih naj bi na T-2 močno pritiskale tudi banke upnice, ki od uprave T-2 in lastnika Zvon Ena terjajo, da v čim krajšem času najde kupca za družbo, sicer ga bodo iskale same.

Stečajni postopek običajno pomeni, da stečajni upravitelj prekine vse pogodbe in s soglasjem sodnika konča vse posle, najverjetneje pa tudi proda uporabnike drugim telekomunikacijskih družbam. Toda v Sloveniji prakse o stečaju telekomunikacijske ni in zato ostaja vprašanje, kako je to izvedljivo v praksi za družbo, ki ima več kot 100.000 naročnikov. Pri agenciji APEK pa poudarjajo, da stečajni postopek ne prinaša nujno tudi spremembe za končne uporabnike. Pogosto v stečajnih postopkih podjetje nadaljuje z nudenjem storitev, seveda pod drugačno organizacijo in pogosto tudi tržno znamko. Večja sprememba bi bila le v primeru likvidacije družbe, vendar bi v tem primeru uporabniki lahko prestopili k drugemu ponudniku storitev.

http://www.t-2.net

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji