Objavljeno: 27.7.2000

Telekom Slovenije tesneje z Mobitelom in SiOL-om, tujcev ne potrebuje

Skupina Telekom Slovenije združuje istoimensko podjetje z obema hčerinskima podjetjema Mobitel in SiOL. Namen tesnejšega sodelovanja ni v izigravanju tržnih zakonitosti temveč v bolj učinkovitih pripravah na liberalizacijo telekomunikacijskega trga, zatrjujeta nov predsednik uprave Telekoma Slovenije Marjan Podobnik in podpredsednik uprave Miran Kramberger.

Tesnejše sodelovanje narekuje tudi zlivanje (konvergenco) telekomunikacijskih tehnologij, potreba za bolj učinkovito prodajno in distribucijsko mrežo ter boljša izhodišča za pogajanje s poslovnimi partnerji in dobavitelji. Poleg priprav na liberalizacijo imajo v Telekomu Slovenije za prednostno nalogo tudi priprave na privatizacijo in uvrščanje delnic na borzi; za slednje so vlogo že oddali, prav tako obstaja tudi že terminski načrt. Telekomove delnice naj bi se na borzi pojavile že predvidoma zgodaj jeseni.

Postopki za prodajo lastniškega deleža države v Telekomu Slovenije že potekajo. Predsednik uprave meni, da ob tem Telekom Slovenije ne potrebuje tujega strateškega naložbenika, saj ima Telekom Slovenije visoko stopnjo znanja in razvoja, pomemben pa je tudi narodnogospodarski interes. Seveda pa nikomur ne bo odklonjena možnost sodelovanja pri zbiranju ponudb, zatrjuje Podobnik. Telekom Slovenije sam želi okrepiti svojo navzočnost v regiji; trenutno se potegujejo za nakup večinskega deleža makedonskega Telekoma z znanimi evropskimi telekomunikacijskimi podjetji, kot so madžarski Matav (v večinski lasti Deutsche Telekoma), grški OTE, nemški Debitel (v večinski lasti Swisscoma), francoski Vivendi in turški Turkcell.

Telekom bo del delnic ponudil tudi državljanom, ki bodo tako lahko udeleženi kot mali delničarji. Telekom je pripravljen tudi vrniti sredstva, ki so jih državljani vložili v razvoj telekomunikacij, če bo država tako odločitev sprejela. Pri Telekomu so prenovili tudi sistematizacijo in plačni sistem, saj želijo spodbuditi uspešne kadre. Uspešni kadri niso strošek ampak kapital, je izjavil predsednik uprave Telekoma. Želijo izboljšati tudi odnos do uporabnikov.

Podpredsednik uprave Miran Kramberger je prepričan, da je Telekom Slovenije pripravljen na liberalizacijo, saj izvira več kakor polovica njegovega dohodka iz nemonopolnih dejavnosti. V Sloveniji že drugo leto upada število klasičnih telefonskih priključkov, kar je odraz razvitosti. Krepi se delež priključkov ISDN, katerih število se približuje vrednosti 50 tisoč, do konca leta pa naj bi jih bilo 80 tisoč. Takrat je pričakovati tudi Telekomovo ponudbo storitev ADSL, ki bodo dopolnjevale ponudbo ISDN. Uspešno tržijo tudi storitve Centreks, ki je navidezno telefonsko omrežje za poslovne naročnike, kjer imajo prav tako okoli 50 tisoč uporabnikov, zanj pa menda obstaja veliko povpraševanje.

Družba Mobitel bo še letos imela milijon uporabnikov, je prepričan direktor družbe Anton Majzelj. Še letos bodo vključili šesto centralo in tako dvignili prepustnost na 1,2 milijona priključkov in uvedli tehnologijo HSCSD, ki zagotavlja štirikrat hitrejši prenos podatkov kakor običajna tehnologija GSM. V začetku leta 2001 pa bo v Mobitelovem omrežju dejavna tudi tehnologija GPRS, ki zagotavlja primerljive hitrosti prenosa podatkov kakor pri povezavah ISDN. Na razpis za koncesijo za opravljanje storitev GSM 1800 in tretjega rodu mobilne telefonije (UMTS) se bodo gotovo prijavili.

Sreta Marič, direktor podjetja SiOL, ki je samostojno slabo leto dni, je napovedal, da bo največji slovenski internetni ponudnik uvedel storitve elektronskega poslovanja in univerzalnega poštnega predala.

http://www.telekom.si

http://www.mobitel.si

http://www.siol.net

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji