Objavljeno: 14.3.2006

Telekom: zamenjava vodstva ob izjemnih rezultatih in širitvijo v Makedonijo

Telekom Slovenije je večer pred predstavitvijo rezultatov poslovanja presenetil z obvestilom o odstopu obeh vodilnih mož družbe – predsednika uprave Liborja Vončine in predsednika nadzornega sveta Mira Rozmana. Prvi je odstopil iz osebnih razlogov in, kot je poudaril na tiskovni konferenci, »zares osebnih in ne menda osebnih«, kar je zadnje čase praksa v slovenskem gospodarstvu, Rozman pa je odstopil iz poslovnih vzrokov, saj se želi posvetiti vodenju svojega podjetja.

NS je za svojega predsednika izbral dosedanjega člana Žigo Turka, predstavnika države, nato pa potrdil dosedanjega člana uprave Bojana Dremlja za njenega predsednika. Bojan Dremelj je sicer znan predvsem kot dolgoletni predsednik uprave in eden izmed ustanoviteljev Si.mobila, ki ga je lani na tem položaju zamenjal bivši zunanji minister Zoran Thaler. Dremelj je na tiskovni konferenci razložil, da ga je v upravo Telekoma pripeljal prav Vončina, ki je v Telekom vnesel duh multinacionalk. V tem duhu je Dremelj v svojem prvem nagovoru novinarjem tudi napovedal potrditev prevzema 76 odstotkov On.net, drugega največjega makedonskega ponudnika dostopa do interneta, ki med svojimi referencami navaja, da zagotavlja dostop do interneta za preko 90 odstotkov tujih podjetij v državi. Prevzemne cene na Telekomu niso razkrili.

Čeprav Vončina ni želel navesti osebnih vzrokov, ki so ga privedli do te odločitve, je razložil, da je izbral ta trenutek tik pred začetkom reorganizacije in privatizacije Telekoma, saj bi kasnejši odstop lahko prinesel dvom med investitorje. Ker si Telekom želi še nadaljnjega sodelovanja z Vončino, so ga povabili v NS, kar je Vončina že sprejel, njegovo članstvo pa mora še potrditi skupščina delničarjev. Sicer pa je imel Vončina še možnost predstaviti nerevidirane lanske rezultate poslovanja, ki so bili več kot izjemni.

Skupina Telekom Slovenije je dosegla 7,4 odstotno rast prihodkov na 170 milijard SIT, ob tem pa ustavila rast odhodkov, zaradi česar se je čisti dobiček povečal za kar 55 odstotkov na 23,3 milijarde SIT. Samo prihodki podjetja Telekom so dosegli 94,1 milijarde SIT, kar je znesek na ravni, ki ga je leta 2003 dosegla celotna Skupina Telekom Slovenije. Ta poleg Telekoma vključuje še podjetja Mobitel, SiOL, GVO in Avtenta.si. Poslovni rezultati so bili uspešni na celi črti, saj je Telekom upad rabe klasične PSTN telefonije nadomestil z rastjo na področjih Centrexa in predvsem ADSL. Ob koncu leta so imeli vsi ponudniki ADSL sklenjenih 128.872 naročnin pri Telekomu, kar je skoraj 90 odstotkov več kot ob koncu leta 2004.

Dremelj je poleg prevzema Uneta predstavil še nekaj načrtov Telekoma, ki vključujejo reorganizacijo, katere poglavitni cilj bo povečevanje učinkovitosti zaposlenih in večja usmerjenost k uporabniku. Preostale člane uprave bo Dremelj izbral do konca meseca, zaenkrat pa je potrdil le, da bo v njej ostal Dušan Mitič.

www.telekom.si

www.on.net.mk

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji