Objavljeno: 24.3.2000

Telekomovo leto 1999

Člani uprave Telekoma Slovenije s predsednikom Petrom Tevžem na čelu so 23. marca na novinarski konferenci javnosti predstavili poslovne rezultate za leto 1999.

Peter Tevž je povedal, da so v zadnjem letu presegli načrtovano prodajo. V tem letu je začel kot samostojno podjetje delovati Siol, d.o.o., prvo Telekomovo hčerinsko podjetje, Mobitel, d.d., pa je posloval nadvse uspešno, predvsem zaradi neverjetne eksplozije vnaprej plačanih paketov za mobilno telefonijo.

Lani je bil tudi sprejet pravilnik o preoštevilčenju v Sloveniji, konec leta pa je začel veljati nov tarifni sistem. Lani je Telekom izplačal Pošti tudi zadnji del obveznosti, ki jih je imel po veljavnem zakonu. V celoti je bilo izplačanih 17,6 milijarde tolarjev.

Telekom Slovenije je leta 1999 ustvaril za 72,4 milijarde tolarjev prihodka, kar je 25 % več kakor leto prej in 7 % več, kakor je bilo načrtovano. Delež prihodka od tržnih storitev se je povečal za skoraj 40 %. Čisti dobiček je znašal skoraj 8 milijard tolarjev in je 11 % večji kakor leto poprej. Uprava Telekoma pa se je odločila, da se 50 % dobička razporedi v rezerve družbe in se za dividende izplača le preostalih 50 %. Tako bodo letos izplačane dividende okoli 380 tolarjev na delnico, medtem ko so bile lani (za leto 1998) 600 tolarjev na delnico.

Telekom Slovenije je po mnenju njegovega vodstva tako po razvitosti kot po storitvah primerljiv z drugimi evropskimi telekomi. Nekoliko zaostaja po storilnosti in tudi zaradi tega nameravajo v letošnjem letu zmanjšati delovno silo za skoraj 200 delavcev. Pretežno naj bi šlo za "prijazno" upokojitev, kakor to imenujejo - torej za zgodnje upokojitve, odkupe delovnih let in podobno. To naj bi se seveda poznalo tudi pri dobičku na zaposlenega, ki naj bi v letu 2000 presegel 5 milijonov tolarjev.

Sicer pa ima Telekom za prihodnost zelo resne načrte. Hčerinska družba Mobitel naj bi po skromnih ocenah dosegla čez 800.000 naročnikov, po malo bolj optimističnih pa skoraj 1 milijon. V hčerinskem podjetju SiOL naj bi do konca leta dosegli 80.000 uporabnikov. Letos naj bi tudi ponudili tehnologijo ADSL, maja pa naj bi se predvidoma pojavili na borzi. To pa še ne pomeni, da bo vlada že letos odprodala svoj delež do 51 %, čeprav je tako zapisano v nacionalnem programu o telekomunikacijah. To naj bi se zgodilo šele prihodnje leto.

http://www.telekom.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji