Objavljeno: 16.4.2002

Televizijska kakovost videa preko DSL

Podjetje Pulsent je po štirih letih razvoja napovedalo tehnologijo stiskanja video posnetkov, ki predstavlja odločen napredek v primerjavi z dosedanjim zapisom MPEG-2, med drugim osnovo za filme DVD. Podjetje naj bi kodek prikazalo na vsakoletnem sejmu NAB v Las Vegasu, kot trdijo predstavniki podjetja, pa naj bi televizijsko kakovost posnetkov prenašati že po povezavi hitrosti 1,1 Mb/s. Teoretično to pomeni velike možnosti za internetne ponudnike, ki imajo razpredene povezave ADSL in bi lahko prek njih uporabnikom prodajali tudi video na zahtevo.

Nova tehnologija posnetek pri kodiranju ne razbija več na >>kocke<<, kot to počne MPEG-2, ampak oblikuje posebna območja, ki jih potem stiska. Na podoben način deluje tudi MPEG-4 (v osnovni različici predstavljen že leta 1999) ki ima po nekaterih virih podobne potenciale kot Pulsentova tehnologija. V kombinaciji s tehnologijo H.26L bo tudi z MPEG-4 kmalu moč doseči televizijsko kakovost ali pa vsaj kakovost VHS kasete v okviru povezave hitrosti 1 Mb/s.

Ker je MPEG-4 odprt standard (Pulsent pa je za svojo tehnologijo vložil preko 200 patentov) in ga podpirajo zelo veliki proizvajalci (Microsoft, Sony, Philips, Apple, Cisco...), je vprašanje, koliko bo Pulsentu s svojo tehnologijo uspelo prodreti. Opazovalci pa se strinjajo, da bo treba tehnologijo na sejmu NAB najprej videti v živo in si šele na tej podlagi ustvarjati ocene.

http://www.pulsent.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji