Objavljeno: 15.6.2001

Težave tudi za proizvajalce ročnih računalnikov

Visok tržni delež še ni jamstvo, da je s prodajo vse v redu. To so najbolj občutili pri družbi Palm, ki je nekoliko presenetljivo objavila precej slabše poslovne rezultate od napovedanih. Drugo četrtletje so zaključili s prihodkom med 140 in 160 milijoni dolarjev, kar je znatno manj od 300 do 315 milijonov dolarjev po prvotnih napovedih. Poleg slabih razmer za prodajo računalniške opreme v ZDA je na slabe rezultate odločilno vplivala zamuda s predstavitvijo in začetkom prodaje novih sistemov Palm m500/m505. Zaradi vsega tega pri Palmu pričakujejo izgubo v višini med 170 in 190 milijoni dolarjev, kar je slabše od pričakovanih 80 do 85 milijonov dolarjev.

Zaradi vsega tega so se vodilni odločili preklicati združitev z družbo Extended Systems, ki so jo objavili Marca. Združitev naj bi bila vredna 264 milijonov dolarjev, vendar zaradi slabih rezultatov z dogovorom ne bo nič. Pri Palmu obžalujejo to priložnost, s katero naj bi bolj odločno posegli na področje mobilnih poslovnih rešitev in storitev.

Slabše od napovedanega kaže tudi podjetje Handspring, ki je prvotno napoved, da bodo v tekočem četrtletju naredili za 123,8 milijonov prometa, znižal na samo 60 do 65 milijonov dolarjev. Slabe rezultate pripisujejo vseobsegajoči krizi v ZDA, vendar menijo, da je ta učinek le kratkoročen, razmere pa naj bi se izboljšale proti koncu leta. Velik up pa jim predstavljajo tuja tržišča, zlasti evropska, kjer jim prodaja že le čas kar lepo raste.

http://palm.com

http://www.handspring.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji