Objavljeno: 16.3.2009

Težki časi za proizvajalce čipov

Prodaja čipov se je v lanskem letu zmanjšala skupno za 5,2%, samo v zadnjem četrtletju pa kar za 21,5%. Trg, ki je bil še leta 2007 vreden 272,5 milijard dolarjev, se sooča z eno največjih kriz v svoji zgodovini, napovedi za leta 2009 in 2010 pa so vse prej kot rožnate. Sodeč po raziskavi družbe iSuppli pa se vodilni proizvajalci v teh razmerah zelo različno znajdejo. Med prvo deseterico je celo nekaj manjših, ki jim je lani uspela rast, medtem ko je prodaja občutno padla pri največjih ponudnikih tovrstnih izdelkov.

Kljub temu, da jim je lani prodaja nekoliko vpadla, so pri družbi Intel zadržali prvo mesto na lestvici s skupno 13,1% tržnim deležem. Na drugem mestu se je obdržal Samsung s 6,5% trga, kljub temu da so močno občutili padec cen na področju pomnilniških vezij. Nekoč tretji Texas Instruments je padel za mesto, predvsem zaradi vse večjega pritiska na cene na področju mobilne telefonije. Prehitela jih je japonska Toshiba, ki je tako kot drugi japonski proizvajalci izkoristila ugodno tečajno razmerje med dolarjem in jenom.

Podjetje AMD, sicer glavni tekmec Intela na področju računalniških vezij, je zaradi slabih rezultatov celo izpadel iz seznama prvih desetih, kamor se je z velikim naporom povzpel leta 2007. Največji izgubar med vodilnimi je družba Hynix, ki je zdrknila iz šestega na deveto mesto, prodaja pa se jim je v lanskem letu zmanjšala kar za tretjino. Največji met pa je uspel podjetju Qualcomm, ki je prav zaradi mobilne telefonije prišel iz trinajstega na osmo mesto.

http://www.isuppli.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji