Objavljeno: 10.3.2012

Tiskalnik piši-briši

Kljub temu, da živimo v časih tablic, pametnih telefonov in internetnih vsebin, informacije natisnjene na papir predstavljajo še vedno pomembne del našega življenja. S tem pa je še vedno odprto vprašanje smotrnosti in vpliva na okolje, ko govorimo o potratni uporabi papirja.

Pri japonski Toshiba menijo, da so morda našli odgovor, ki vsaj delno ublaži zgornjo dilemo. Njihovi inženirji so razvili poseben toner in tiskalnik, ki ni namenjen samo tiskanju, temveč zna natisnjene informacije na papirju s posebnim postopkom tudi izbrisati. Rezultat je izbrisan list papirja, ki ga lahko nato še petkrat zapored tiskamo in brišemo, preden je ta zrel za reciklažo (ali trajno hrambo dokumentov).

Za razliko od dosedanjih poizkusov na temo, novi Toshibin dosežek uporablja povsem običajen papir, kar pomeni, da je cena razmeroma nizka. Poseben toner naprava odstranjuje s grelcem, ki z visoko toploto odstrani skoraj vse sledi tiska. Resnici na ljubo na papirju ostane drobna senca prejšnje vsebine, ki sicer ne moti nadaljnje rabe oziroma tiska, vendar zato ni primerna za tiskanje zaupnih informacij.

Tiskalnik za nameček vsebuje optični bralnik, ki zna informacije po potrebi pretvoriti v digitalno obliko, preden jih izbriše. Druga inovacije je razpoznavalnik "dotrajanega" papirja (takega ki je že bil natisnjen petkrat), tako da zna posebej razvrstiti liste, ki so na voljo za nadaljnji tisk in tiste, ki so na koncu poti.

Toshiba novemu tiskalniku/brisalniku še ni določila ceno, prav tako niso potrdili, kdaj bo izdelek v široki prodaji. Omejitev je tudi ta, da tiskalnik trenutno izpisuje le v barvi, ki je prej temno modra kot črna. Toda že zdaj imajo v pripravi tiskalnik, ki zna tiskati (in brisati) v barvah.

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji