Objavljeno: 27.3.2002

Tokijski Macworld: dražji iMaci, novi iPod

Konec marca je v Tokiu potekala prireditev MacWorld Expo. Poleg dogodkov, ki so zanimivi le za japonske privržence, je Apple naznanil tudi nekaj novosti za ostale uporabnike Macov po svetu. Najbrž najodmevnejša je podražitev celotne družine novih iMacov za 100 dolarjev. To podražitev so bili prisiljeni izpeljati zaradi zvišanja cen pomnilnikov in zaslonov LCD na svetovnih trgih. Vsem, ki so računalnike naročili še pred napovedjo podražitve, Apple zagotavlja staro ceno.

Predstavili so novi, 23-palčni monitor Cinema Display, ki ima za palec daljšo diagonalo kot prejšnji model. Gre za monitor LCD, ki je debel pet cm in omogoča zorni kot 160 stopinj. Njegova ločljivost je 1920 x 1200 pik (prej 1600 x 1024 pik). Tako je še posebej primeren za delo z zapisom televizijske slike visoke ločljivosti (HDTV), ki ga podpira Applov program Final Cut Pro 3. Monitor lahko uporabljamo le s PowerMacom G4, ki ima priključek ADC. Cena je 3500 dolarjev, še zmeraj pa je mogoče naročiti tudi 22-palčni Cinema Display - za kar 1000 dolarjev ceneje.

Pet mesecev po predstavitvi prvega Applovega predvajalnika digitalne glasbe iPoda so na trg poslali izboljšano različico. Ta ima disk s podvojeno velikostjo, 10 GB. Naslednja novost je priročna za vse uporabnike iPodov. Z Applovega spletišča si lahko pretočijo brezplačni program (iPod Software Updater 1.1), ki omogoča shranjevanje naslovov v predvajalniku, naslove pa zna uvoziti iz programov Entourage, Palm Desktop in Address Book. Naslovi se shranjujejo v mapo Contacts, pregledujemo pa jih iz menuja z istim imenom. Nadgradnja prinaša tudi izenačevalnik (equalizer) z 20 prednastavitvami. Cena novega iPoda je 500 dolarjev, cena starega pa ostaja 400 dolarjev. Pri Applu za dodatnih 50 dolarjev na kovinsko hrbtno stran predvajalnika kupcu po želji vgravirajo dve vrstici besedila, v vsaki pa je lahko največ 27 znakov.

Zadnja novost je povezana z modrim zobom. Od aprila naprej bo na Macih mogoče uporabljati dodatek DWB-120M za povezovanje naprav bluetooth, ki ga izdeluje podjetje DLink. Uporabnik bo vtaknil modul v vtičnico USB in zagnal program za povezavo (aprila bo na voljo komaj prva tehnološka predogledna različica). Ta bo prikazal vse naprave bluetooth, ki so v dosegu vmesnika, in ponudil povezavo z njimi.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji